Visoko fruktozni kukuruzni sirup ili HFCS (High Fructose Corn Syrup) masovno se dodaje u prerađenu hranu, jer je jeftiniji i slađi od običnog šećera i produžava rok trajanja prerađevinama.
Kod nas se još naziva glukozno-fruktozni sirup ili kukuruzni sirup i prisutan je u skoro svim industrijskim prerađevinama i proizvodima za decu - zaslađenim i gaziranim pićima, komercijalnim pekarskim proizvodima, žitaricama, jogurtima, desertima, pudinzima,u keksu i slatkišima.
Ali, on je nezdraviji od samog šećera. Dobija se iz kukuruznog skroba u kom se deo glukoze uz dodavanje enzima menja u fruktozu, do razmere 55:45, odnosno 55% fruktoze i 45% glukoze. Ovo ga čini puno slađim od šećera, jer je fruktoza slađa od glukoze, a u običnom šećeru su fruktoza i glukoza prisutne u razmeri 50:50.
U običnom šećeru, glukoza i fruktoza su vezane hemijskim vezama pa je barem potrebna razgradnja ovih osnovnih molekula šećera u organima za varenje. Ali, u glukozno-fruktoznom sirupu, molekuli su u nevezanom obliku tako da se ovi šećeri rapidno apsorbiraju u krvotok.
Fruktoza ide direktno u jetru gde pokreće lipogenezu - proizvodnju triglicerida, što predstavlja glavni uzrok oštećenja jetre koje se naziva "masna jetra" i pogađa milione ljudi u zapadnim zemljama. Fruktoza uništava jetru na isti način kao alkohol. S druge strane, glukoza iz ovog sirupa podiže šećer u krvi i podstiče lučenje inzulina koji šećere skladišti u obliku masnih naslaga na našem telu.
Ova kombinacija dovodi do metaboličkog haosa koji uzrokuje povećanje apetita, debljanje, dijabetes, metabolički sindrom, masnu jetru, srčane bolesti, rak, demenciju i još puno toga.
Osim toga, visoke doze fruktoze doprinose razvoju sindroma propusnih creva, pri čemu toksini i nepotpuno prevareni proteini iz hrane, kroz proširene pukotine na crevnom zidu, ulaze u krvotok, te izazivaju upalne i autoimunološke procese koji dovode do celog niza bolesti modernog čoveka.
Nadalje, HFCS doprinosti razvoju zavisnosti od hrane/slatkiša preko delovanja na centre za nagrađivanje u mozgu. Bitno je naglasiti da prirodna fruktoza iz voća, kao sastavni deo kompleksa nutrijenata i vlakana, ne proizvodi jednaki negativan učinak u telu kao slobodna fruktoza iz kukuruznog sirupa. Čitajte deklaracije i izbegavajte proizvode koji sadrže glukozno-fruktozni sirup.
Izvor: Ko dren
3 horoskopska znaka shvataju šta je sreća 11. marta 2025: Veliko bogatstvo biće im servirano na srebrnoj tacni
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
Šta donosi pomračenje krvavog Meseca 14. marta 2025? Svi osećaju erupciju, a 2 znaka treba da odlože sve odluke
Dnevni horoskop za 13. mart 2025: Strelac sam sebe koči, Ribe više ne skrivaju svoju originalnost