Vrlo retko se opuštamo i posvećujemo onome što nam je zaista potrebno, što puni našu energiju na jedini pravi način – duboko i prirodno. Ako naučimo da se prepustimo dokolici, saznaćemo šta je niksen i osetićemo njegove vrednosti.

Iz reči u (ne)delovanje

Sprovođenje reči u delo, u ovom slučaju, nikada nije bilo lakše. Dovoljno je da prestanete sa svim što radite: isključite računar ili ispustite mobilni iz ruke, zavalite se u kancelarijsku stolicu, ležaljku ili fotelju i sledećih nekoliko trenutaka otpustite kontrolu. Ne treba ništa da radite, nigde da budete, ništa da postignete, ništa da planirate... Samo uživajte u trenutku dokolice, bez svrhe, plana i programa.
Kako su u celom svetu globalni nivoi hormona stresa viši nego ikad, a engleski izraz burnout (pregorevanje) sve prisutniji i u našem rečniku, niksen može biti odlična antistresna tehnika za prevenciju i ublažavanje negativnih posledica stresa. Burnout nastaje zbog prekomerne količine obaveza s kojima se svaki dan suočavamo. Da bismo ga izbegli, psihološkinja Sanja Petrić ističe koliko je važno odvojiti vreme za sebe i opuštanje: „Bilo to pola sata meditacije, nekoliko vežbi relaksacije ili malo popodnevnog dremanja – važno je svakog dana barem na trenutak stati na loptu i opustiti se.”

Povećajte kreativnost

Osim prevencije pregorevanja, u još jednom segmentu smo na dobitku, jer prihvatanjem niksen rituala možemo da povećamo svoju produktivnost i kreativnost. Naime, kada ne radimo ništa, naš mozak ne miruje, nego analizira i sortira do tada prikupljene podatke kako bi odlučio šta će da pospremi u memoriju, a šta da odbaci, i kako da reši tekuće probleme. Prema istraživačima sa Univerziteta British Columbia, tokom dokolice mozak je vrlo aktivan, pogotovo oni delovi povezani s rešavanjem složenih problema. Zbog toga nam upravo najbolja rešenja padaju na pamet pod tušem, dok sanjarimo ili šetamo šumom. Stoga i naučnici podržavaju ideju prekidanja teških i zamornih zadataka jednostavnijim, rutinskim obavezama kao što je, na primer, pranje veša. Ukratko, odvraćanje misli od zadatka osvežava mozak i izoštrava koncentraciju.
Ukoliko se pitate kako da niksen implementirate u svakodnevicu, nemojte da vas zavara njegova banalnost. Izazovnije je nego što mislite, jer smo navikli da stalno nešto radimo. Pokušajte da sednete i da samo gledate kroz prozor. Verovatno ćete već nakon nekoliko sekundi poželeti da dohvatite mobilni. Telo se opire umu koji je poželeo odjednom da uspori i pusti svoje sive ćelije „na ispašu”.

Kako da ne radimo ništa?

Niksen, naravno, ne znači da morate nepomično da sedite u fotelji i samo dišete, ali uključuje mentalno nezahtevne aktivnosti od kojih lako možemo da se udaljimo, objasnila je kanadska autorka Rejčel Džonat (Rachel Jonat) u knjizi The Joy of Doing Nothing. To je vreme kada mozak ne bi trebalo da bude uključen. Prema tome, gledanje napetog filma, skrolovanje po Instagramu ili proveravanje e-pošte ne mogu da se okarakterišu kao niksen. Upravo suprotno, trebalo bi da se osećate kao na plaži dok se sunčate, kad mozak emituje alfa ili teta talase. U početku vam takve pauze, duže od 5–10 minuta, mogu biti zahtevne i, u najmanju ruku, čudne, ali probajte da naučite da usporite, izađete iz zone komfora i istrajete uprkos pobuni tela ili uma, koji se po pravilu opiru društveno nepoželjnoj neproduktivnosti.
Važno je redovno davati sebi dopuštenje da određeni period ne radimo „niks”. Probajte svakog dana, na primer, pre spavanja, nakon posla ili buđenja, da odvojite barem desetak minuta za niksen, pa postepeno produžavajte vreme dokolice, sve dok vam ne bude prijatno da celo jedno veče provedete bez obaveza.
Potencijalno loša stvar niksena, odnosno prepuštanja sopstvenim mislima, koje su češće u prošlosti ili budućnosti nego u sadašnjosti, može da bude ruminacija. Umesto da se prepustimo sadašnjem trenutku, kopanje po prošlosti, analiziranje odnosa i situacija mogu da rezultiraju svim samo ne odmorom i mentalnim smirenjem. Treba naučiti um novoj navici i istrenirati ga da luta na maštovit, kreativan i pozitivan način, bez zadiranja u tamne uglove prošlosti ili prejudiciranja mračne budućnosti.

Izvor: Sensa/Sensa.hr