Živimo u vremenu koje nam nameće ubrzan tempo života, pritisak i odogovornost. Povećanjem odgovornosti i pritiska, gradimo plodnu podlogu za stres koji je postao jedan od glavnih problema savremenog čoveka. Uz praktične vežbe i savete možemo da poboljšamo kvalitet života i pokušamo da pristupimo problemu iz druge perspektive.

Upravo klinički psiholog, doktorka Džesami Hiberd i novinarka Džo Asmar u svojoj knjizi "Smirenost - kako je steći", u izdanju Lagune, objašnjavaju princip progresivne relaksacije mišića.

"Kada smo pod stresom, mišići su nam prirodno u stanju napetosti, ali pošto nam je mozak posvećen drugim stvarima, možda to neko vreme nećemo primećivati. Stezanjem i opuštanjem različitih grupa mišića u čitavom telu proizvešćete stanje duboke relaksacije i pročistićete misli, pošto ćete se usredsrediti na telo, a ne na svakodnevne muke i nevolje. Kada sledeći put budete napeti, telo će vam odmah prepoznati taj osećaj (zahvaljujući mišićnoj memoriji koju poseduje) i umeće da se smiri", objašnjavaju Džesami Hiberd i Džo Asmar.

Primer 5 antistres vežbi za progresivnu relaksaciju mišića:

Priprema

Za početak bi trebalo da sednete i da se opustite. Opuštanje bi trebalo da obuhvati celo telo, " od glave do pete". Nakon što zabacite ramena i opustite lopatice, protegnite noge, protresite ruke i protrljajte nadlanice o budine ili pod, a zatim blago istegnite glavu napred, tako da sebi gledate u krilo.

1. Zadnjica i butine

Istovremeno odignite i zategnite zadnjicu i mišiće butina. Taj položaj zadržite najduže što možete a potom sve opustite, izgovarajući u sebi "Pusti". Nakon predaha od desetak sekundi možete ponoviti vežbu.

2. Stomak

Zategnite mišiće stomaka, zadržite kontrakciju mišića najduže što možete. Nakon opuštanja i izgovaranja "Pusti", napravite predah od deset sekundi i ponovite vežbu.

Najjednostavnija antistres tehnika iz taoizma: ovaj zvuk vas oslobađa od besa i pritiska...

3. Vilica

Vilične mišiće stegnite na način da stiskate kutnjake kao da hoćete da škrgućete zubima. Nakon što izdržite neko vreme izgovorite "Pusti". Opustite se deset sekundi pa ponovite vežbu.

4. Oči

Udobno se smestite i fokusirajte pogled na neku tačku, na plafonu. Nemojte pomerati glavu i lagano očima zakolutajte udesno, ka sredini, ulevo i potom opet ka sredini. Nakon što protrljate dlanove (sve dok ne osetite vrelinu), sklopite oči i prekrijte ih šakama kako bi vas zagrejala ta vrelina. Nakon što izgovorite "pusti", možete da sklonite šake i da opustite oči.

5. Celo telo

Za kraj, ove vežbe možete da primenite i na celo telo tako što ćete da zgrčite stopala i pesnice, skupite ramena i zategnete vilicu i lice. Pomerajte čitavo telo i uvijajte leđa od peta do potiljka. Kada osetite da vam telo podrhtava izgovorite "Pusti", opustite se i osetite olakšanje.

Nakon što završite sa vežbama, zatvorite oči i opustite se. Ukoliko osećate da ste i dalje napeti u nekom delu tela, slobodno ponovite vežbu. Osetićete nakon toga kako vas napetost napušta.

"Ukoliko vam se brižne misli ipak sjure u glavu, izbacite ih i iznova se usredsredite na trenutni zadatak", savetuju Džesami Hiberd i Džo Asmar.

Izvor: Lovesensa