"Bori se ili beži" jeste automatska primitivna reakcija na stres. Kada naučite da svedete njeno delovanje na minimum, bićete smireniji." - dr Džesami Hiberd i Džo Asmar

Kada god smo izloženi stresnim situacijama opada nam produktivnost, muče nas nesanice, ubrzano i plitko dišemo i još mnogo toga. Jedna od metoda koja može da pomogne da se uspešno nosimo sa svakodnevnicom i stresnim stanjima, jeste metoda stvaranja "staze bekstva" koju su preporučile i objasnile klinički psiholog, doktorka Džesami Hiberd i novinarka Džo Asmar u svojoj knjizi "Smirenost - kako je steći", u izdanju Lagune.

5 antistres vežbi za progresivnu relaksaciju mišića koje možete da radite i na poslu

Osnovna zamisao je da u mislima stvorite mesto koje vas relaksira. Kako da to učinite? Opustite se i pokušajte da vizualizujete svaki predmet i objekat. Osetite mirise, uživajte u bojama koje vas okružuju, dodirujte, osluškujte. Možda vam u početku neće biti jednostavno ali uz malo truda, ponavljanja i prizivanja sećanja, moći ćete lako da se prenesete u svoju oazu pozitivnog raspoloženja i smirenosti kada god osetite da ste pod stresom ili se nađete u stresnoj situaciji. Kako biste olakšali proces opuštanja i ulazak u vaše utočište, vašu "stazu bekstva", pokušajte da primenite opuštanje mišića u onom delu tela u kom osećate napetost, nosite sa sobom neki miris koji će vam probuditi lepe uspomene ili vas podsetiti na "stazu bekstva". Možete da upotrebljavate sve što vam pomaže da se opustite, a ne samo mirise - to uključuje i zvuke, muziku itd. To će predstavljati vaš "okidač relaksacije".

Sve što vam je potrebno da primenite ovu metodu opuštanja jeste da pronađete neko tiho i mirno mesto, na kom ćete moći udobno da se smestite. Dišite otegnuto i duboko i sa svakim izdahom zamislite da izbacujete stresne i negativne misli iz sebe, i iz svog tela. Ukoliko osetite napetost ili grč u nekom delu tela, pokušajte svesno da opustite to područje relaksacijom mišića.

Najjednostavnija antistres tehnika iz taoizma: ovaj zvuk vas oslobađa od besa i pritiska

Dr Džesami Hiberd i Džo Asmar su u svojoj knjizi dale primer "staze bekstva". Možete da se poslužite ovim primerom ili da osmislite svoju sopstvenu oazu. Bitno je da se radi o mestu koje će u vama da izazove osećaj smirenosti i raspoloženja i koje će vas osloboditi stresa.

Primer "staze bekstva":

"Zamislite kako hodate širokim poljem. Toplo je, sunce sija, nebo je savršeno plavo. Švrljate po polju i tad vidite reku. Idete ka njoj. Počiva u hladu predivnog drveća koje čitavu sliku šara svetlom i senkom. Stižete do ruba reke i sedate, izuvate se i zamačete nožne prste u prohladnu vodu. Ležete i duboko udišete taj čisti oštri vazduh. Prsti vam se šire po glatkim oblucima kraj vas. Čujete kako voda žubori i osećate kako vam njeni hladni osvežavajući talasi klize oko stopala. Meki beli oblaci prave razne oblike na nebu nad vašom glavom. Osećate miris tla na kom ležite, miris visoke trave i šumovitog kraja. Nikada niste bili tako opušteni i spokojni. Duboko udišete vazduh, pa ga polako izdišete. Odmarajte se koliko god vam je lepo. A onda, kad budete spremni, lagano vratite pažnju na sobu u kojoj ste."- primer iz knjige "Smirenost - kako je steći".

Pronađite svoj "okidač relaksacije", opustite i zabacite ramena kako biste osetili automatsko smanjenje stresa u telu i krenite svojom "stazom bekstva".

Izvor: Lovesensa