Sigurno se čuli za pojam burnout. To je odgovor tela na hornični stres na poslu i nikada se ne dešva odjednom već se vremenom samo okumulira dok ne odstigne tačku koju više ne možemo da podnesemo. Ima mnogo simptma, ali mnoge ne primećujemo, između ostalog umor, jer smo na njega navikli ili ih pripisujemo svakodnevici. Koji su ostali znaci pregorevanja na poslu?

Ako se užasavate aktivnosti u kojima ste ranije uživali (ili barem niste ranije mrzeli), to je jedan od prvih znakova da ste sagoreli. Da li odlazak u prodavnicu doživljavate kao mučenje? Da li vam najbliži prijatelji smetaju, čak i ako ne možete da objasnite zašto? Kada se još jedan zadatak doda na vašu dnevnu listu, da li se automatski osećate preopterećeno? Da li se često pitate zbog čega sve to radite i koja je svrha? Sve to su simptomi pregorevanja, tj.izgaranja na poslu.

Ukoliko imate problem sa spavanjem, stalno ste iscrpljeni, to je takođe jedan od simptoma burnout-a. Vi želite da se odmorite, ali vam vaš um ne dozvoljava, imate toliko toga u glavi, da ne možete da se opustite i isključite.

Ako primetite da nemate više energije za uobičajene stvari, niti motivaciju, ukoliko vam je teško da se fokusirate, to je jasan znak emocionalne iscrpljenosti. Ona može da bude okidač za pojavu depresije i anksioznosti..

Ukoliko svesno izbegavete obaveze i nevoljno odlazite na posao ili često izostajete, ne postoji očigledniji znak da vam je hitno potreban odmor, ali i promena!

Mnogi ljudi se prepoznaju signale, igrnorišu ih, nose na svojim leđima jer ne umeju da uspore, ne pokazuju nameru da bilo šta promene. Neki idu toliko daleko da priželjkuju da se razbole jer će ih ti primorati da ne rade i da se sklone od svega.

Ako vam se bilo šta od ovih simptoma učine poznatim, vrlo je verovatno da idete u pravcu preopterećivanja. Sada kada ste to prepoznali, vreme je da napravite korak unazad, odvojite dan ili dva za sebe ako možete i razmislite o tome da svoj trenutni način života pogledate iz druge perspektive. U čemu grešite? Možda u tome što previše posla preuzimate na sebe? Jer posao nosite kući ili ostajete prekovremeno? Da li kada odmarate stvarno se posvetite onome što volite ili i dalje koristite priliku da radite? Morate da date prioritet svom mentalnom zdravlju, jer je to jedini način da sprečite sagorevanje i sve druge negativne posledice koje mogu da uslede. Dozvolite sebi odmor. Zaslužujete ga. To vam neće smanjiti produktivnost, čak naprotiv. Nakon opuštanja bićete još produktivniji!

Pronađite aktivnosti koje vas opuštaju- šetajte, vozite bicikl, čitajte, idite u prirodu... Pronađite svoje načine da se izborite sa stresom. Ili promenite posao ukoliko mislite da ostavlja negativne posledice po vaše mentalno zdravlje.

Izvor: Sensa