Na nedavno održanom panelu „Emocionalni izazovi prvih dana roditeljstva o kojima se malo priča“, koji je uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovala Rosa u želji da pokrene razgovor o ovoj osetljivoj temi i otvari put za važne promene, Bojana Barović, javna ličnost i mama troje dece, podelila je svoje izazove sa kojima se susrela. "Iskustvo posle rođenja svakog deteta bilo je potpuno drugačije. Nakon rođenja trećeg deteta imala sam najveći emocionalni izazov, ali sam istovremeno bila i smirenija, jer sam imala prethodno iskustvo i bila sam mnogo informisanija o tome šta mi se dešava", rekla je mlada mama.

S druge strane Bojanin suprug, poznati pevač Nikola Rokvić, podelio je savete očevima, kako da prebrode prve dane roditeljstva i pruže svojim suprugama preko potrebnu podršku.

"Za očeve je najvažnije da u prvim danima ne traže logiku u ponašanju svoje partnerke i da kada pomisle da je njima teško, budu sigurni da je njihovoj partnerki mnogo teže. Biće situacija u kojima bilo šta što uradite nije dovoljno dobro, ali to sve brzo prođe", rekao je Nikola, tata troje dece.

rosa sensa 1.jpg
Promo 

Svaki roditelj prolazi kroz jedinstvena iskustva i izazove, ali podrška, razumevanje i informisanost mogu biti ključni faktori za olakšavanje prelaska u nove uloge. Bez obzira na sve poteškoće, ljubav prema deci prevazilazi sve prepreke i čini ovaj period neprocenjivim.

Rosa je više od jedne decenije uključena u različite nacionalne programe Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu - od osnivanja banke humanog mleka, preko pokretanja 20 školi roditeljstva širom Srbije, do opremanja i uspostavljanja soba za dojenje. Tokom 2023. godine Rosa je nastavila da prikuplja 1 dinar od svake 0,5l i 1,5l boce za podršku patronažne službe i unapređenja rada Škola roditeljstva širom Srbije.