Menopauza je stanje u kojem se mnoge žene suočavaju sa raznim neprijatnim simptomima od kojih su najizraženiji valunzi - talasi vrućine, ali i razni psihološki simptomi poput stresa, anksioznosti i promena raspoloženja. Pored načina ishrane, aktivnosti i hormonske terapije, možete da isprobate i mindfulness (svesnost).

Džeki Maguir, psiholog, kaže: "Tehnike svesnosti trenira vaš mozak da živi u sadašnjosti i prestane da osuđuje i kritikuje toliko. Studije sprovedene na Harvardu otkrile su da se 50% dana naš mozak ili fokusira na detaljnu analizu manje dobrih stvari koje su nam se desile, ili brine o budućnosti. Vaše mentalno zdravlje je pogođeno kada je sve što radite svaki dan briga o prošlosti ili stres o budućnosti. To vam uopšte ne pomaže".

Praktikovanje svesnosti pomaže vam da živite u ovom trenutku, bolje spavate, osećate se bolje, imate osećaj koji želite i generalno se klonite problema mentalnog zdravlja. Sada nova studija pokazuje da mindfulness rutina takođe može smanjiti simptome menopauze.

Studija koju je sprovela klinika Mejo u januaru 2019. godine, u kojoj je intervjuisano 1.744 žene između 40 i 65 godina u periodu od dve godine, pokazalo je da one koje su dosledno praktikovale mindfulness tehnike, imale su manje simptoma menopauze. Veza između pažnje i smanjenja simptoma menopauze bila je još jača kod žena sa visokim stepenom stresa.

Richa Sood, doktor i specijalista Mejo klinike, potvrđuje spektakularne rezultate: "Nakon ove studije, otkrili smo da su se žene koje su praktikovale svesnost bore sa mnogo manje simptoma menopauze. Rezultati sugerišu da tehnike svesnosti mogu postati obećavajuće sredstvo u borbi žena sa opštim stresom i teškoćama izazvanim menopauzom - i fizičkim, mentalnim i emocionalnim."

Bilo bi idealno da počnete da praktikujete terapije svesnosti (kao što je svesno disanje ili fokusiranje na sadašnji trenutak) svaki dan u malim dozama. Nakon nekog vremena počećete da primećujete promenu u načinu rada vašeg mozga i nivo kortizola u telu (hormona odgovornog za stres) može početi da se smanjuje. Ovo će vam pomoći da bolje spavate.

Za mnoge žene, godine pre menopauze (četrdesete i pedesete) su zaista teške - često ih karakterišu promene raspoloženja, anksioznost, bes i valunzi - a stres može samo a pogorša ove simptome.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

4 vežbe za žene u menopauzi TikTok/nikiwibrowfitness