Uobičajena logika jeste da sastojci koji su jestivi i prirodni ne mogu biti loši za našu kožu. Međutim to nije tako i treba voditi računa, jer postoje i naučna objašnjenja zašto neke od sastojaka treba da izbegavamo u širokom luku. Milica Reković i Mirna Cerović kreatorke brenda MOBA Botanical Skincare.

Limun kao izvor vitamina C za posvetljavanje kože

Limunov sok zaista jeste bogat izvor vitamina C, i to njegovog najpotentnijeg oblika, askorbinske kiseline. Ali, je i izuzetno kisela sredina, sa pH vrednošću oko 2. Podsetimo, pH vrednost kože je u proseku oko 5. Ovaj izuzetno kiseli rastvor može da izazove brojne komplikacije, od blagih iritacija, pa do hemijskih opekotina na osetljivijim delovima kože.
Umesto toga, birajte serume sa askorbinskom kiselinom, koje ćete naći stabilizovane vitaminom E ili ferulinskom kiselinom. Ili neki drugi, možda manje potentan, ali stabilniji oblik vitamina C, koji se koristi u kozmetici.
Ukoliko imate osetljivu kožu, a želeli biste da se rešite fleka i ujednačite ten, niacinamid ili vitamin B3 je odličan izbor.

Soda bikarbona za čišćenje pora i protiv mitisera

Još jedan sastojak, koji drastično različitom pH vrednošću od vrednosti kože može izazvati iritacije.
Za razliku od limuna, soda bikarbona je bazno jedinjenje sa pH oko 9. Koža je kisela sredina, i baš taj kiseli zaštitni sloj (acid mantle) je važan u zaštiti kože od bakterija, virusa i kontaminenata. Smanjivanje pH vredsnoti kože supstancama kao što je soda bikarbona uklanjamo ovaj zaštitni sloj i narušavamo mikrobiom površine kože, koji je esencijalan za njeno normalno funkcionisanje. Ovo rezultira time da je koža podložnija infekcijama i upalama, pa će mitiseri biti najmanji problem.
Ukoliko imate problema sa mitiserima, fokusirajte se na redovno čišćenje, skidanje šminke i SPF. Kod prekomernog lučenja sebuma, ključno je održavati pore otvorenima, da bi on mogao izaći na površinu kože. To možete raditi blagim alfa ili beta hidroksilnim kiselinama, kao i fizičkim pilinzima.

Šećer kao piling

Kada biste mogli da vidite zrnce šećera pod mikroskopom, definitivno vam ne bi palo na pamet da time tretirate osetljivu kožu lica. Šećer se sastoji od krupnih kristala oštrih ivica, koji, ukoliko se koriste kao piling, mogu da naprave sitne posekotine na koži lica. Vi to možda nećete primetiti, ali to su mesta gde je koža kompromitovana i otvara se prostor za ulazak bakterija i kontaminenata.

U kvalitetnim formulacijama pilinga za lice se nalaze ulja, puteri i drugi emolijenti, koji drže piling čestice u suspenziji i olakšavaju prelaženje preko površine kože. A i same čestice svojim oblikom su prilagođene koži, što znači da vrše fizičku eksfolijaciju, bez oštećivanja površinskog sloja.

Izvor: Sensa/ Milica Reković i Mirna Cerović kreatorke brenda MOBA Botanical Skincare (mobaskincare.com)