Četvrtu godinu zaredom, Galenika aktivno podržava borbu protiv raka dojke kroz svoj društveno-odgovorni projekat ,,Pantenol priča o grudima’’ koji obuhvata donaciju i kampanju podizanja svesti o važnosti prevencije i rane dijagnostike za uspešnost lečenja. Tokom celog oktobra, od svakog kupljenog Galenikinog Pantenol proizvoda (bilo da je reč o Pantenol kremi, masti, rastvoru, oribletama ili peni), Galenika izdvaja 20 dinara za donaciju Institutu za onkologiju Vojvodine. Na ovaj način, svaki kupac Galenikinog Pantenol proizvoda tokom oktobra učestvuje u donaciji Institutu i doprinosi unapređenju uslova lečenja, pridružujući se naporima ove važne institucije u borbi protiv karcinoma dojke.

Galenikina kampanja ,,Pantenol priča o grudima", pored same donacije, ukazuje i na važnost prevencije, rane dijagnostike i redovnih samopregleda. Prethodnih godina donacije su bile usmerene na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i Ženskom centru ,,Milica’’ za potrebe Nacionalnog centra za pružanje iskustvene podrške ženama obolelim od raka dojke i raka grlića materice. Na ovaj način, Galenika aktivno podržava borbu protiv karcinoma dojke jer ovo je tema koja zahteva informisanje i zajedništvo.

Kako se navodi na sajtu Instituta za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović Batut’’, rак dојке sе коd znаtnоg brоја žеnа u Srbiјi оtкrivа u kasnoj fazi, sa već postojećim metastazama, štо mоžе prеdstаvljаti јеdаn оd rаzlоgа vеliке smrtnоsti žеnа оbоlеlih оd rака dојке u Srbiјi. Prema istom izvoru, kada se otkrije na vreme, rак dојке је izlеčiv u prеко 90% slučајеvа. Ovo je izuzetno važan podatak - jer rana dijagnostika i prevencija ne samo da pomažu u spašavanju života, već poboljšavaju i kvalitet života pacijentkinja.

Pored godišnjih pregleda kod lekara, osnovni oblik prevencije su samopregledi. Kako se navodi na sajtu Instituta za onkologiju Vojvodine, preko 70% raka dojke pronađu same žene prilikom samopregleda. Preporuka je da se sa samopregledima počne od 20. godine života i da se obavljaju jednom mesečno. Samopregled traje svega par minuta, a predstavlja set propisanih palpatornih koraka koje svako može i treba redovno da obavlja. Kako obaviti samopregled dojke - može se saznati na veb-strani ,,Pantenol priča o grudima’’.

Podaci potvrđuju da samopregled dojki, lekarski pregledi i druge preventivne mere imaju veliki značaj u borbi protiv raka dojke, stoga važno je odvojiti - 10 minuta mesečno za redovni samopregled dojke, 10 minuta godišnje za ultrazvučni pregled dojke i 10 minuta u dve godine za mamografski pregled dojke.

Emocionalna podrška i briga koju pružaju porodica i zajednica igraju veliku ulogu u procesu ozdravljenja. Iz tog razloga se „Pantenol priča o grudima“ zasniva na poruci: Podeli - Podseti - Proveri. Neka i ovaj oktobar zajedno sa Galenikom, bude mesec u kojem proveravamo svoje zdravlje i posvećujemo posebnu pažnju priči o grudima.