Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvežbajte samopoštovanje

Neuro-lingvističko programiranje može vam pomoći da postanete veoma samouverena ličnost.

  Izvor: Shutterstock

Nedostatak samopouzdanja može ponekad u najjednostavnijim životnim situacijama da dovede do očajanja. A tako je jednostavno povećati svoje samopouzdanje u određenim situacijama, jer niko nije uvek nesiguran. Možda se osećate sigurni dok telefonirate, ali kada ste sa nekim lice u lice osećate se nesigurno. Ili možda, dok pričate anegdote sa prijateljima to vam odlično ide ali kada treba da na nekom sastanku prezentujete svoje rezultate onda ste potpuno nesigurni. Uz pomoć neuro-lingvističkog programiranja i nekoliko praktičnih saveta koje smo vam pripremili, možete da postanete veoma samouverena ličnost. Mi želimo u tome da vas podržimo i da vas ohrabrimo.

Prvi korak je "circle of excellence" ili kako ga mi na NLP Institutu od milošte zovemo "čarobni tepihčić". Na jedan korak ispred sebe zamislite krug veličine oko metar u prečniku ili tako veliki da možete da zakoračite na njega i zamislite da je u boji koju volite. Ako hoćete možete prvi put da nacrtate krug kredom i da tako trenirate ovu mentalnu tehniku.

Drugi korak je vizualizacija. Zakoračite u krug i zamislite da ste u tome što radite fantastični, šta god da je. Zamislite kako se sve odvija glatko i kako ste pametni, duhoviti, radosni, puni samopouzdanja i energije i veoma uspešni u izvođenju svog zadatka. Pozovite što više možete pozitivnih emocija i preplavite svoje telo predivnim osećajem samouverenog nastupa. Možete da zamislite da ste filmska zvezda koja drži govor kako biste dobili pravi osećaj. Vaš mozak ne pravi razliku između pravog iskustva i zamišljenog, zato morate da uhvatite taj uzvišeni emocionalni osećaj, svejedno koji model ili koja scena je za vas najdelotvornija. Samo napred, za to niko ne mora da zna.

Treći korak je da unesete osećanja. Upotrebite sva svoja čula kako biste zaista osetili kako je biti u jednoj takvoj situaciji, zamislite šta biste videli, čujte zvuke oko sebe i oslušnite sebe kako izgovarate duhovite i pametne komentare, osetite kako vas preplavljuje osećaj ponosa i osetite svoju uzvišenost i opuštenost.

Četvrti korak je da "uhvatite" taj momenat i uživate u njemu kad god vam zatreba. Odaberite neku metodu kojom ćete u budućnosti, kao na dugme, da se prebacite u to fantastično stanje gde ste puni samopouzdanja. Izaberite šta će da vam bude vrsta tastera kojim ćete to stanje da "uključite". Možete npr. na svakom mestu da zamislite ponovo krug na podu i da samo zakoračite u njega, takoreći možete u mislima da ponesete svoj "tepihčić" gde god da vam je potreban. A možete recimo da pucnete prstima, ili odaberite bilo šta što možete jednostavno i egzaktno da ponovite. Sada, kada je vaš osećaj samopouzdanja na vrhuncu uradite to, npr. pucnite prstima i povežite sa ovom radnjom taj momenat.

Peti korak je projekcija u budućnost. Sada pomislite na neku konkretnu situaciju u budućnosti i kako će sve da bude fantastično dok npr. pucnete prstima kako biste ponovo prizvali onaj osećaj samopouzdanja. Primenite ovu metodu uvek kada vam je potrebna doza samopouzdanja.

Samo napred, uskoro ćete da primetite razliku u svom samopouzdanju. Svaki put kada ovu vežbu budete uradili, vi šaljete svom nesvesnom uverljivu poruku da ćete u toj situaciji u budućnosti da budete sigurni u sebe.

Radeći godinama sa ovom mentalnom tehnikom na NLP Institutu, mi imamo iskusto da su ljudi koji su oduvek patili od treme i straha od javnog nastupa, uz pomoć ove vežbe, zadobili potpuno samopouzdanje i sigurnost i postali izvanredni.

Želimo vam da se zabavite i da budete uspešni!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj