Psiholozi su tražeći korelaciju između karakternih crta ličnosti i sklonosti ka određenim bolestima klasifikovali tri tipa ličnosti: tip A, tip B i tip D. Koji ste vi tip ličnosti i šta vam savetuju psiholozi?

Tip A osobe su pojedinci koji su uporni, takmičarski nastrojeni, i koji postavljaju sebi visoke ciljeve. Ove osobe su radoholičari koji ignorišu svoja fizička ograničenja i zbog toga su skloni srčanim oboljenjima.

Tip B pojedinci su opušteni, nikad u žurbi i nikada nervozni. I dok je tip A usredsređen na takmičenje i postizanje merljivih ciljeva, tip B osobe žive u sadašnjem trenutku.

Tip D su osobe koje su sklone nerviranju, koje su lako razdražljive i često ispoljavaju negativne emocije. Ovaj tip ljičnosti je takođe sklon srčanim oboljenjima, ali i oboljenjima koje prouzrokuje stres.

Koji ste vi tip ličnosti?

Ukoliko su odgovori na sledeća pitanja uglavnom pozitivni, onda ste najverovatnije tip A, ukoliko su odgovori uglavnom negativni, vi ste tip B:

Da li ste uvek u žurbi, i na poslu i van njega?
Da li često nosite svoj posao kući?
Da li jedete brzo?
Da li imate snažnu potrebu da napredujete?
Da li nemate vremena da odete kod frizera?
Da li nemate strpljenja da čekate u redovima?

Ukoliko vas sledeće rečenice dobro opisuju, onda ste tip D:

Često sam nervozan.
Volim svoju privatnost.
Ne delim svoja osećanja sa drugim ljudima.
Često se osećam neraspoloženo.

Ovi tipovi su ekstremi, najčešće je nečija ličnost negde između dva tipa. Ukolio ste se prepoznali u nekom od ovih tipova više nego u drugim, evo šta da uradite prema savetu dr Ronalda E. Riggioa, autora knjige 'Leadership Studies', kako biste pomogli svom psihičkom i fizičkom zdravlju:

8 tipova ličnosti prema Mesečevim menama: mena u kojoj ste rođeni određuje vašu ličnost, karakter ali i sudbinu...

Tip A osobe su uspešne u poslu ali su sklone stresu. Studije kažu da je stres moguće regulisati učenjem tehnika za ispoljavanje emocija na ispravan način.

Tip B osobe žive u sadašnje trenutku, i od njih bi osobe tip A mogle da nauče kako da se opuste i uživaju. Tip B osobe bi mogle da budu uspešne ukoliko bi sebi postavljale kratkoročne ciljeve.

Osobe tip D bi trebalo da nauče da pričaju o svojim osećanjima, da kontrolišu negativne emocije i da razviju bolje međuljudske odnose.

Izvor: Bizlife