Da li vam na mobilnomtelefonu, tabletu, kompjuteru, stalno iskaču nove vesti? Da li vam je već preko glave da stalno budete u toku? Kako istovremeno i biti u toku i zaštiti svoje zdravlje?

Budističko učenje za usavršavanje i duhovni rast: evo zašto treba da odustanete da biste dobili

Nerealno je večito izbegavati vesti i nije loše biti u toku sa onim što se dešava oko vas, ali kako i biti u toku i zaštititi svoje mentalno zdravlje? Umor od vesti je činjenica, kao što je činjenica i to da stalno praćenje vesti ne utiče dobro na nas. Istraživači kažu da stalna izloženost negativnim vestima može tokom vremena da utiče na mentalno zdravlje. Podaci objavljeni 2016. godine govore o tome da je većina Amerikanaca zabrinuta za budućnost nacije. Kako se ponašati kada ste preokupirani vestima, savetuju stručnjaci.

Nije loša ideja da čitate vesti iz nekoliko izvora kako biste dobili objektivniju sliku sveta. Ipak, to bi moglo da znači dodatno "pištanje" telefona, što je već dovoljno stresno samo po sebi. "Kada je o stresu reč, važno je odrediti šta možete da kontrolišete, a šta je van vaše kontrole, kao i kakvu akciju je potrebno preduzeti i koja akcija je odgovarajuća", kaže dr ReneBajnder, nekadašnja predsednica Američke asocijacije psihijatara i profesor psihijatrije na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku. U nekim slučajevima, preduzimanje akcije znači ograničavanje izloženosti informacijama na redovnoj osnovi. Npr. napravite veliko spremanje obaveštenja koja vam stižu na telefon i odredite samo nekoliko koja će vam stizati. Kada je reč o okretanju drguim izvorima, to može da znači, kaže ona, obraćanje više pažnje na lokalne, konkretne, vesti, umesto bavljenja „svetskim problemima" na koje ne možete da utičete.

Kejt Hemfris, profesor psihijatrije i nauke o ponašanju na Stenford univerzitetu kaže: "Kada čujem negativne vesti u medijima, sednem sa stopalima čvrsto na zemlji, opuštenim ramenima, zatvorenim očima, osmehom na usnama i nekoliko puta polako udahnem duboko. To možete da uradite gde god da se nalazite, a ova vežba disanja čini da se odmah osetite bolje."

Preduzimanje akcije oslobađa napetosti, kaže dr Bajnder i preporučuje volontiranje u lokalnoj zajednici na rešavanju problema. Istraživanja pokazuju da altruizam popravlja raspoloženje.

Vežbajte, meditirajte, slušajte muziku koja vam prija, provodite vreme sa ljudima koje volite - poznato je da sve to smanjuje napetost.

Ako želite da budete srećni, prvo treba da uradite ovo: 4 načina da pronađete smisao svog života

Izbori su bitni. Ako vam aktuelna politika i vesti koje je okružuju izazivaju stres, napravite svestan napor, izađite na izbore i glasajte za političku opciju koju podržavate. "Kada je reč o stresu koji izaziva politika, ljudi se bolje osećaju kada znaju da mogu da učine nešto konkretno povodom toga. Izbori su jedan od načina", kaže dr Bajnder.

Terapija nije samo sredstvo za rešavanje ozbiljnih mentalnih stanja. Razgovor sa stručnjakom o tome šta vam stvara prekomerni stres može da bude veoma koristan, posebno ako vam to ometa svakodnevni život. „Ako otkrijete ne samo da ste zabrinuti zbog onoga što se dešava, već odjednom počnete da gubite na težini ili imate problema sa snom, to signalizira da je problem postao malo ozbiljniji i da ne bi bilo loše da porazgovarate sa nekim ko vam može pružiti profesionalnu pomoć", kaže dr Rene Bajnder.

"Nikada do sada u ljudskoj istoriji nije postojao ovakav trenutak u kome nema predaha između uznemirujućih priča o strašnim događajima u svetu", kaže Ketrin Stamoulis, savetnik za mentalnozdravlje. "Moramo da zaštitimo sebe, a jedini način je da se, s vremena na vreme, diskonektujemo."

Izvor: Zdrava hrana