Kad zima zakucala na vrata, dani okraćaju a sunčanih sati bude premalo. Kad se priroda sprema na počinak, i mi bismo se rado primirili, ali nam moderan način života ne dozvoljava da živimo u ritmu prirode. Obaveze su u punom zamahu i čini nam se da ih je sve više. Kraj godine za mnoge predstavlja i vreme kada treba napraviti godišnji obračun pa se tempo rada ubrzava, trošimo više energije nego što stignemo da stvorimo.

Energija nam je potrebna za život, ali često zaboravljamo na prirodni princip njenog trošenja i obnavljanja. Danju je u aktivnostima trošimo, noću dok spavamo obnavljamo. Naš bioritam emocionalnih, telesnih i intelektualnih sličnosti kreće se u intervalima od pozitivne do negativne tačke, kroz povoljne, nepovoljne i kritične intervale, a ako ih pravilno koristimo, s manje uložene energije postižemo bolje rezultate. To zovemo produktivnost. Tako uspevamo da postignemo više u onim delovima dana kada je naš organizam spremniji za trošenje.

Ako želimo da povećamo produktivnost, treba da upravljamo svojom energijom umesto da se prepuštamo stihiji koju nam nameću obaveze i drugi ljudi. U svojom bestseleru Moć potpune posvećenosti (The Power of Full Engagement) Jim Loehr i Tony Schwartz ponudili su nam novu mantru: „Ključ za povećanje produktivnosti je upravljanje sopstvenom energijom, a ne vremenom!”

Mudro upravljanje sopstvenom energijom rezultuje time da uradimo više za manje vremena, s manje truda i uz više zadovoljstva, a ono što je postignuto trajnijeg je kvaliteta.

Biti iznad ličnog cilja

Želim da s vama podelim najvažnije mudrosti s radionice koju sam održala i pomoći vam da bolje upravljate svojom energijom. Ne čekajte krizu – upravljajte stalnom potrebom za brzim rastom i očekivanjima okoline pravovremenim prilagođavanjem, izbegavajući fokus na preživljavanje gledajući tako širu sliku. Tada postižete ono što zovemo „biti iznad trenutnog (ličnog) cilja”. U tome će vam pomoći odgovor na pitanje: Šta je moja lična svrha i idem li u pravom smeru? Odgovor ne treba da bude teatralan. I mali su ljudi oni koji čine civilizaciju.

Pratite šta vam telo govori – osvestite kako se osećate u određeno doba dana, imajte kontrolu nad emocijama i setite se da najbolje delujemo kada smo u pozitivnom intervalu. Prateći sopstveni bioritam omogućavate svom telu, a time i duhu, da s najmanje napora postiže ono što želi i treba. To znači da ono što od vas iziskuje koncentraciju i energiju činite u trenucima u kojima vam je energija na vrhuncu (Jeste li večernji ili jutarnji tip?). Rutinske zadatke i ono što obavljate s lakoćom činite kada vam energija nije visoka.PageBreak

Tajna životne energije
Shutterstock tajna_zivotne_energije_2

Poštujte sopstvena ograničenja

Promenite navike i rituale – kad ste pod stresom, radite s manjim i češćim pauzama i živite u skladu s vrednostima koje su vam važne. Sve ono što osvestite kao lošu naviku izbacite jedno po jedno, a činite stvari koje vam čine dobro (jedna od njih je otići ranije u krevet kad smo umorni – ništa od života nećete propustiti odlazeći u krevet pre ponoći!)

Obnavljajte energiju tokom radnog dana – dublje dišite, iz stomaka, naročito kada ste pod stresom, redovno pravite kraće pauze, sredinom dana kratko se prošetajte ili uradite nekoliko vežbi, ne preskačite obroke. Kratka pauza lek je od pregorevanja.
Budite realni u očekivanjima – odustajući od perfekcionističkih misli i ponašanja naučićete i sebe i svoju okolinu da postoje granice. Poštujte sopstvena ograničenja i odustanite od potrebe da budete „naj” u svemu. U strahu od odbacivanja ponekad idemo do svojih krajnjih granica, a tada umesto ljubavi osetimo ljutnju jer u želji za samoodržanjem iz nas progovara nagon. Posledica je griža savesti koja dodatno iscrpljuje.

Ljubav je sve što je potrebno

Dobro raspoloženje ne može se dugo održati bez intervencije: svest – izbor – (re)akcija. Ne čekajte da potrošite i zadnji atom snage pa se panično hvatate za slamku. Umesto nagonske reakcije, odaberite onu utemeljenu na vašem izboru i posle koje se osećate mirno.

Kad ste negativno raspoloženi, pitajte se koja je vaša priča. Umesto da izgubite fokus u sukobu, zapitajte se: U čemu bi ova osoba mogla da bude u pravu? U neželjenoj situaciji zapitajte se: Kako ću na ovo gledati za šest meseci; bez obzira na ishod, šta mogu da naučim iz ove situacije? Kad promenite svoju reakciju na događaj, rešavate se stresa i oslobađate prostor za bolje izbore.

Odluka – uvek je prvi korak u promeni, a u ovom slučaju neka to bude prihvatanje principa upravljanja energijom. Odluka da činite ono što je za vas dobro pozitivno će uticati i na vašu okolinu, a zbog bolje energije koju ćete osećati vaše vibracije će uticati pozitivno i na okolnosti. Vi ste ipak centar sopstvenog sveta.

Usklađenost – ravnoteža, mir, pozitivno delovanje postiže se kada svoje resurse optimalno koristimo ne šteteći pri tome drugima.

Svrha je naš konačni cilj – najbolje delujemo kada je ispunjavamo. Često je upravo nedostatak energije ono što nam govori da nešto ne činimo u skladu s sopstvenim bićem. Zaustavite se i vratite na prvi savet – ne čekajte krizu. I na kraju, znajte: šta god bila naša svrha – ljubav je sve što nam je potrebno!

Obnavljajte energiju tokom dana – dublje dišite, iz stomaka, naročito kad ste pod stresom, redovno pravite kraće pauze, sredinom dana kratko se prošetajte i ne preskačite obroke.