Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajna životne energije

Mudro upravljanje sopstvenom energijom rezultuje time da uradimo više za manje vremena, s manje truda i uz više zadovoljstva, a ono što je postignuto trajnijeg je kvaliteta.

  Izvor: Shutterstock

Kad zima zakucala na vrata, dani okraćaju a sunčanih sati bude premalo. Kad se priroda sprema na počinak, i mi bismo se rado primirili, ali nam moderan način života ne dozvoljava da živimo u ritmu prirode. Obaveze su u punom zamahu i čini nam se da ih je sve više. Kraj godine za mnoge predstavlja i vreme kada treba napraviti godišnji obračun pa se tempo rada ubrzava, trošimo više energije nego što stignemo da stvorimo.

Energija nam je potrebna za život, ali često zaboravljamo na prirodni princip njenog trošenja i obnavljanja. Danju je u aktivnostima trošimo, noću dok spavamo obnavljamo. Naš bioritam emocionalnih, telesnih i intelektualnih sličnosti kreće se u intervalima od pozitivne do negativne tačke, kroz povoljne, nepovoljne i kritične intervale, a ako ih pravilno koristimo, s manje uložene energije postižemo bolje rezultate. To zovemo produktivnost. Tako uspevamo da postignemo više u onim delovima dana kada je naš organizam spremniji za trošenje.

Ako želimo da povećamo produktivnost, treba da upravljamo svojom energijom umesto da se prepuštamo stihiji koju nam nameću obaveze i drugi ljudi. U svojom bestseleru Moć potpune posvećenosti (The Power of Full Engagement) Jim Loehr i Tony Schwartz ponudili su nam novu mantru: „Ključ za povećanje produktivnosti je upravljanje sopstvenom energijom, a ne vremenom!”

Mudro upravljanje sopstvenom energijom rezultuje time da uradimo više za manje vremena, s manje truda i uz više zadovoljstva, a ono što je postignuto trajnijeg je kvaliteta.

Biti iznad ličnog cilja

Želim da s vama podelim najvažnije mudrosti s radionice koju sam održala i pomoći vam da bolje upravljate svojom energijom. Ne čekajte krizu – upravljajte stalnom potrebom za brzim rastom i očekivanjima okoline pravovremenim prilagođavanjem, izbegavajući fokus na preživljavanje gledajući tako širu sliku. Tada postižete ono što zovemo „biti iznad trenutnog (ličnog) cilja”. U tome će vam pomoći odgovor na pitanje: Šta je moja lična svrha i idem li u pravom smeru? Odgovor ne treba da bude teatralan. I mali su ljudi oni koji čine civilizaciju.

Pratite šta vam telo govori – osvestite kako se osećate u određeno doba dana, imajte kontrolu nad emocijama i setite se da najbolje delujemo kada smo u pozitivnom intervalu. Prateći sopstveni bioritam omogućavate svom telu, a time i duhu, da s najmanje napora postiže ono što želi i treba. To znači da ono što od vas iziskuje koncentraciju i energiju činite u trenucima u kojima vam je energija na vrhuncu (Jeste li večernji ili jutarnji tip?). Rutinske zadatke i ono što obavljate s lakoćom činite kada vam energija nije visoka.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj