Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi roditelji su na ovo zaboravili: 10 važnih duhovnih istina o vaspitavanju dece

Većina nas je u svom životu doživela jedno ili dva misteriozna susreta, u kojima su nam posetioci stigli iz nepoznatog. Ti posebni gosti su zapravo naša sopstvena deca.

  Izvor: Shutterstock

Volimo ih i srećni smo što su ovde, ali većina nas ih ne prihvata na način na koji bi trebalo. Na decu gledamo kao da su naše vlasništvo i pokušavamo da ih uslovljavamo da postanu odrasli na koje ćemo biti ponosni. Da li smo dobri domaćini sopstvenoj deci?

Priroda uslovljenih obrazaca uma

Da bismo pronašli ispravan odgovor na to pitanje, prvo treba da poznajemo sebe što je bolje moguće. Ako mi sami ne znamo ko smo, i koja je svrha našeg postojanja u ovom svetu, moći ćemo da koristimo jedino uslovljene obrasce uma nasleđene od naših roditelja i učitelja.

Karakteristike tih uslovljenih umnih obrazaca - koliko god se oni razlikovali u različitim kulturama - jeste da oni sami sebe reprodukuju. Oni stoga stvaraju ljudske replike koje odgovaraju očekivanjima i normama društva u kome su rođeni. Oni su prilagođeni i drže se pravila društva, te postaju njegovi vredni članovi. Oni razmišljaju, ponašaju se i osećaju kako se očekuje od dobrih građana. U međuvremenu, održavaju iluziju slobodnog izbora, jer uslovljeni umni obrasci su, do neke granice, fleksibilni.

Povezane vesti

Sve iz najbolje namere, a pogrešno

Potom se identifikujemo sa uslovljenim umnim obrascima i počinjemo da verujemo da znamo odgovor na pitanje o našem identitetu, našim ciljevima u životu i o ispravnom ponašanju sa našom decom. U skladu sa funkcijama naših uslovljenih umnih obrazaca, stvaramo replike ljudskih bića od naše dece, lišavajući ih mogućnosti razvijanja na način koji je najbolji za njihovu ličnost.

Sve to činimo u najboljoj nameri, jer želimo da ih zaštitimo od patnje, osiguramo im da imaju bolji život u boljem svetu. Kao replike, oni će dobiti našu sopstvenu patnju i naše neznanje o stvarnost. I tako će oni, zauzvrat, raditi sa svojom decom i pretvoriti ih u ljudske replike.

Povezane vesti

Izgradnja osobenosti

Ako smo ljubazni i pažljivi domaćini našim posetiocima, koji nam stižu iz nepoznatog, prvo moramo znati da oni, baš kao i mi sami pre njih, dolaze na ovaj svet kao tragači. Cilj našeg putovanja je da omogućimo Svemiru da se ogleda i probudi u svom sosptvenom postojanju, kroz filter naših osobenosti kao ljudskih bića. Mi im moramo pomoći u tom procesu kao iskusniji tragači koji su odmakli malo dalje od njih na tom putovanju.

Kada stignu gosti u našu kuću, oni su potpuno neiskusni, ne znaju ništa o tome kako ovaj svijet funkcioniše i nisu sposobni da se izraze. Drugim rečima, oni nemaju sredstva koja bi im pomogla u tim procesima. Ono što imaju je vrlo efikasna strategija. A to je oponašanje, uz pomoć koje mogu da kreiraju ličnost tokom nekoliko godina. Za oponašanje, će odabrati nas kao modele, ljude koji živimo u njihovoj okolini. Ako živimo prema uslovljenim umnim obrascima, oponašaće te obrasce. Obrasci će se utisnuti duboko i služiće kao osnova za njihove ličnosti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj