Šta je stres u partnerskom odnosu uopšte? On nije nepozvani gost koji se iznenada pojavi bez našeg odobrenja. Stres je proizvod našeg uma ili njegov neprimeren (destruktivan) odgovor na izazove koje život donosi. Partnerstvo je skoro uvek puno stresova i doneče nam nevolje na sve moguće načine. To mu je ipak i svrha - da razumemo šta nosimo u sebi. Oživećemo i izlečićemo stare traume, rane i greške. Teško će se izbeći barem povremeni sukobi. Međutim, stvari možemo sami olakšati i tako sprečiti da se ljubav transformiše u stresno iskustvo.

Evo koje 4 tajne pomažu da smanjite stres u emotivnom odnosu:

1. Moje ljubavno iskustvo i sve što se dogodi u njemu biće blagoslov za moj lični razvoj

Ako svaki izazov u partnerstvu vidimo kao priliku za rast, tada stres više neće biti potreban.

Svaka osuda, svaki sukob, neslaganje, svaki osećaj može biti blagoslov ako ga pravilno razumemo. Kada nastanu strah, stare traume, destruktivne emocije, mi ih posmatramo spolja. To nismo mi, to je nešto što je u nama i treba da ih se oslobodimo. Ne dozvolimo da nas ta osećanja potpuno preplave. Budimo svesni i pustimo ih i, ako je potrebno, reagujemo drugačije nego inače. Promenimo il okrenemo novi list, ne ponavljajući greške iznova.

2. Moj svesni lični razvoj nije pretnja mom partnerstvu, već najbolja podrška

Mnogi se pitaju da li će njihov intenzivni rad na sebi ugroziti njihov ljubavni odnos. To je nepotreban strah koji podstiče iz nepoverenja.

Ako je partnerstvo zaista ugroženo ličnim razvojem, možda to uopšte nije partnerstvo, već neka vrsta rivalstva. Partnerstvo sarađuje zajedno i podržavaju se međusobno.

Svesni lični razvoj je zaista jedini način na koji možemo rasti kao osoba u vezi - na način bez stresa.

PageBreak

Kako sprečiti STRES u braku i ljubavnoj vezi: 4 tajne za harmoničan odnos sa partnerom
Foto: Shutterstock kako-spreciti-stres-u-braku-i-ljubavnoj-vezi-4-tajne-za-harmonican-odnos-sa-partnerom2

3. Deo mog ličnog razvoja je i bezuslovno prihvatanje i razumevanje mog partnera

U partnerstvu bez stresa, od suštinskog je značaja bezuslovno prihvatanje i razumevanje partnera, bez očekivanja da i on razume nas. Neophodno je prihvatiti osobu takvu kakva jeste, sa svim njegovim manama i nedostacima. Tolerancija prema tuđini i činjenici da je i naš partner na svom ličnom putu i da je tu gde jeste. Da ima i svoj prtljag, kojeg se mora (na svoj način) osloboditi. Poštujmo to. Ako to ne možemo prihvatiti, tada partnerstvo gubi smisao.

4. Moja ljubav nema kraja

Prava ljubav nikada ne prestaje. Mnogi ljudi žive u strahu od gubitka. Oni se plaše da izgube voljenu osobu koju toliko vole. Verovatno zato što su se više puta u životu suočavali sa gubicima i sećaju se svih bolnih iskustava. Naravno, nema garancije. Život će uvek biti nepredvidiv. Ali, ako oba aktera u vezi svesno rade na sebi i razvijaju se, ljubav se možda nikada neće završiti.

Svaki strah je potpuno nepotreban ako ste svesni i trudite se da budete bolji svakog dana; više ljubavi i saosećanja.

Izvor: Lovesensa