Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Samo se opusti i trudnoća će se desiti": 6 načina da se oslobodite stresa i poboljšate plodnost

Nemogućnost da zatrudnite u onim momentima kada to zaista želite izaziva veliku količinu stresa, aksioznosti i depresije. Jedna japanska studija pokazala je da je oko 40 posto žena koje imaju problema sa začećem bilo klinički anksiozno ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko ste puta čuli savet "samo se opusti i trudnoća će se desiti"? U tome zaista ima mnogo istine. Sve više istraživanja pokazalo je da postoji veza između neplodnosti i stresa, anskioznosti, depresije, piše Yumama.

Kao prvo, kada ste pod stresom, ređe imate seksualne odnose sa partnerom. "Pored toga, verovatno zbog stresa više pušite cigarete i pijete alkohol, a oboje ima negativan uticaj na začeće", istakla je dr Alis Domar.

Kod nekih žena, hroničan stres utiče na ovulaciju tako što sprečava slanje signala hipotalamusu, centru koji je odgovoran za regulisanjehormona koji otpuštaju jajne ćelije. Žene koje su konstantno pod stresom mogu imati neregularnu ovulaciju, što znatno umanjuje šansu za izračunavanje plodnih dana. Neka istraživanja pokazala su da stres može uticati i na nivo testosterona i stvaranje spermatozoida kod muškaraca.

Druga istraživanja su, međutim, stres povezala sa drugim aspektima neplodnosti, koji su izvan same ovulacije, poput procesa oplodnje i implantacije u matericu. Studija vršena na Univerzitetu San Dijego u kaliforniji pokazala je da je vantelesna oplodnja imala mnogo manje uspeha kod onih žena koje su bile pod stresom. U Izraelu je urađena studija koja je pokazala da je vantelesna oplodnja efikasnija kod žena koje su bile zabavljane tokom procesa. One koje su pred sobom imale klovna i dugo se i iskreno smejale imale su veće šanse za začeće od drugih.

Da li neplodnost može izazvati stres?

Nemogućnost da zatrudnite u onim momentima kada to zaista želite izaziva veliku količinu stresa, aksioznosti i depresije. Jedna japanska studija pokazala je da je oko 40 posto žena koje imaju problema sa začećem bilo klinički anksiozno ili depresivno pre samog početka tretmana neplodnosti.

Povezane vesti

"Većina ljudi koji ne mogu da zatrudne u stvari imaju fizički razlog. Međutim, kako vreme prolazi, stres, anksioznost i depresija počnu dodatno da stvaraju problem", dodala je doktorka. Dakle, čak i ako se fizički uzročnik neplodnosti tretira medicinski, sasvim je moguće da visok nivo stresa ipak oteža začeće.

Imam stresanposao. Da li to znači da ću imati poteškoće sa zatrudnjivanjem?

Većina studija posmatrala je one žene koje već imaju neki problem, i većinom idu na proces vantelesne oplodnje, te se na ovo ne može dati sasvim siguran odgovor.

Ipak, treba imati na umu da svi doživljavamo stres, to je prosto deo života. Male su šanse da nekoliko teških dana ili nedelja na poslu može imati značajan uticaj na trudnoću, naročito ukoliko ste sposobni da na kraju radnog dana sav taj stres otklonite i nemate problema sa spavanjem, ishranom i normalnim životom. Telo se dobro prilagođava svakodnevnom stresu tokom vremena, osim nekih velikih situacija, poput smrti bližnjeg, gubitka posla ili preseljenja, što može uticati na promenu menstrualnog ciklusa.

Kako da smanjim stres koji je povezan sa neplodnošću?

Sve što vam pomaže da se opustite i umirite, bez obzira da li to bio časopis, pedikir, razgovor sa prijateljima, kupovina, sve vas to vodi u pravom smeru. Pored toga, postoje i neki trikovi koji vam dodatno mogu pomoći da umanjite stres i lakše dođete do začeća.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj