Brak je intimna veza koja konstantno prolazi kroz proces transformacije i podložna je brojni promenama iz dana u dan.

Postoje trenuci kada uspostavimo istinsku i blisku konekciju sa partnerom. Kada jedno drugom završavamo rečenicu, razumemo partnerova osećanja, čitamo njegove misli i čini nam se da se polako stapamo u jednu dušu.

Sa druge strane, pojave se trenuci kada ne možete da prepoznate partnera i gde je nestao čovek sa kojim ste započeli zajednički život.

Pvp su ekstremne promene, ali važno je da kroz njih prolazite zajedno i prilagođavate se na svaku fazu u bračnom životu, izvlačeći iz nje pouke, lekcije i dobre strane.

Prema iskustvu mnogih parova, brak prolazi kroz sledeće 4 faza:

1. Ljubavnici

Mnogi ljudi misle da parovi mogu biti u fazi ljubavnika samo na početku veze, ali to nije tačno. U fazi ljubavnika se nalazimo kada se sa partnerom intimno povežemo, bez obzira koliko dugo smo zajedno. To je trenutak kada vas partner nasmeje od srca, dodir koji u vama budi žmarce , osećaj nakolonosti i intimne veze, vođenje ljubavi i razmena energije.

Ova faza u braku može trajati dan, nedelju, mesec ili godinu, a zatim je može zameniti neka druga faza. Takođe, ona se ponovo nakon drugih faza braka može vratiti u donos. Važno je da je negujemo, da stalno radimo na ljubavnom i erotskom momentu u našoj vezi, ne zaboravljamo na romantiku usled haotičnog i užurbanog života. Negujte ljubav i strast u odnosu sa partnerom, jer su te dve stvari zlatna esencija svakog braka.

2. Prijatelji

Prijateljska veza sa partnerom je neophodna za dugoročan i stabilan brak. U ovoj fazi se naazite kada ste intimno povezani sa partnerom, ali ga i istinski volite kao čoveka, prijatelja i životnog saputnika. Kada partneri brinu o zdravlju i sreći jedno drugog, kada komuniciraju i smeju se zajedno i dele lepe i tužne trenutke - to je bogatvto prijateljstke faze u braku.

3. Cimeri

Kada počnete da doživljavate partnra samo kao svog cimera, onda je vreme da obratite pažnju na vašu vezu. Poslovne obaveze, briga oko dece, kuće, računi i stalni pritisak užurbanog života često nas sprečava da se posvetimo svom odnosu. Dan za danom, partner i vi postajete sve više udaljeni, jer nemate vremena da uspostavite emotivnu konekciju.

U ovoj fazi je važno da razgovarate sa partnerom, saslušate ga, poverite jedno drugom svoje emocije i ponovo uspostavite emotivno interesovanje. Ovo stanje uglavnom nastaje kada uđemo u rutinu i, iako vidimo da nešto ne funkcioniše, kažemo sebi "Ovako svaki brak izgleda". Jedan od jasnih znakova da ste u fazi cimera jeste spavanje u odvojenim sobama i pronalaženje praktičnih razloga za razdvajanje.

4. Protivnici

Sukob mišljenja se događa u mnogim odnosima, pa tako i u braku. Savim je normalno da ponekad imate drugačije mišljenje, potrebe ili suprotno posmatrate određene situacije, ali ako to često prelazi u raspravu sa povišenim tonom, nastaje gard, sukob i takmičenje, onda je vaša emotivna veza u problemu. U fazi protivnika gubimo mogućnost da razumemo partnera i prihvatimo njegov način razmišljanja, emotivno se distanciramo i povređujemo jedno drugo.

Mnogi parovi potraže pomož ili počnu da razmišljaju o poboljšanju odnosa tek kada uđu u opasnu zonu. Ipak, rane koje su se godinama taložile, nepoverenje, distanca i osežaj gneva, ponekad, nažalost nije lako isceliti.

Praktična savet za sve parove u braku jeste da periodično posmatrate faze u kojima se vaš odnos sa partnerom nalazi. Razmislite u kojoj fazi zapravo želite da budete i radite na tome da se ona ostvari. Ukoliko primetite da ste u fazi protivnika ili cimera, važno je da odmah preduzmete korake. Uvek budite otvoreni i iskreno razgovarajte o svojim osećanjima. To će vam doneti olakšanje i pomoći će da timski sa partnerom pronađete najbolje rešenje.

Izvor: Lovesensa