Usled pandemije koronavirusa, mnoge kompanije su odlučile da je rad od kuće najbezbednije i trenutno najbolje rešenje kako bi posao funkcionisao, a zdravlje zaposlenih se sačuvalo, piše Lovesensa.

Koliko god ideja rada od kuće na prvi utisak izgledala sjajno, često ovaj način rada nije nimalo jednostavan.

Sama ustaljenost sredine, ceo dan proveden u domu može negativno uticati na raspoloženje i mentalno zdravlje pojedinca. Takođe, ako živite sa porodicom i imate decu, rad može biti dodatno otežan.

Još jedan problem sa kojima se mnogi suočavaju tokom rada od kuće jeste slaba koncentracija, a vodeće prepreke mogu biti i tehničke prirode.

Umesto da radno vreme provedete u nervozi, melanholiji i lošem raspoloženju, pokušajte da kreirate mali prostor za rad tako da sebi olakšate i bude vam prijatno tokom rada.

Ako radite od kuće, pokušajte sebi da olakšate uz sledećih par trikova:

1. Ukoliko imate mogućnost, potrudite se da ne radite u prostoriji u kojoj provodite veći deo dana. Pokušajte da imate mali zaseban kutak za rad. Ovako ćete stvoriti rutinu gde radite, a kada završite sa poslom, napustite tu prostoriju i ne boravite u njoj do sledećeg radnog dana. Na ovaj način stvarate iluziju male promene koja će vam više prijati nego boravak u jednoj prostoriji.

2. Bez obzira da li imate mali ili veliki stan, pokušajte da učinite svoj kutak za rad udobnim. Stavite jastuče na stolicu na kojoj sedite, obmotajte je prijatnim prekrivačem, namestite postolje ispod stola na kojem možete da pružite noge i napravite kutak za rad na mestu u domu gde ima puno prirodne svetlosti.

3. Dajte svom kućnom prostoru za rad čični pečat. Stavite na sto omiljenu vazu sa svežim cvećem, fotografiju na kojoj izgledate srećno ili iznad stola stavite pano sa motivacionim porukama. Poređajte po stolu neke svoje uspomene ili predmete koje takođe držite na stolu u kancelariji.

4. Potrudite se da u kutku za rad imate stvari koje imaju antistres efekat. Držite na stolu antistres lopticu, eterično ulje sa mirisom mente ili citrusa ili dnevnik u kojem možete da napišete kako se osežate i tako otpustite negativne emocije. Kada se osetite loše, pustite umirujuću meditativnu muziku, udahnite duboko i pokušajte da se foksuirate na rad.

Radom od kuće takođe možete pružiti svoj kreativan doprinos, pokazati svoje sposobnosti i ostvariti uspeh. Verujte da že sve biti u redu, nastavite da radite na sebi, a bolje vreme će sigurno doći.

Izvor: Lovesensa