U susretu sa pandemijomkoronavirusa, čini nam se da se ceo svet okrenuo naopačke, pa tako i polje biznisa i rada. Neke kompanije supočavaju se sa velikim gubicima, dok se neki još uvek prilagođavaju na rad od kuće koji ponekad može biti zaista iscrpljujući.

Umesto sastanaka, konferencija, javnih prezentacija, pauze za kafu sa kolegom, sada smo primorani da ceo svoj posao i poslovne kontakte preselimo na virtuelni nivo. Na prvi pogled izgleda da korona virus otećava našus psoobnost da se profesionalno povežemo, a poslovanje, dogovori i sastanci preko "ekrana" mogu izgledati vrlo hladno i bezlično. Novi način života uskraćuje nam prisustvo drugih ljudi, naročito kolega.

Ipak, da li ste se zapitali - možda je situacija potpuno suprotna. Šta ako nas pandemija virusa Covid-19 sve zajedno testira i daje nam priliku da pokažemo više humanosti nego ikada ranije?

Razmišljajte na sledeći način. Koliko su zapravo vaše privatno i poslovno bili podeljeni pre korona "izazova"? Mnogi od nas ne zamišljaju svoje šefove na porodičnom ručku, kako rade domaće zadatke sa decom, šetajus vog psa ili u trenerci gledaju film sa partnerom. Međutim, trenutna situacija pokazuje nam kako smo svi isti ljudi, satkani od istih potreba, samo sa različitim funkcijama i domenima odgovornosti.

Svako od nas tenutno žonglira između bezbroj novih odgovornosti.

PageBreak

Šta nas je naučila pandemija korona virusa i rad od kuće: jednu važnu lekciju nikada ne smemo zaboraviti
Foto: Shutterstock sta-nas-je-naucila-pandemija-korona-virusa-i-rad-od-kuce-jednu-vaznu-lekciju-nikada-ne-smemo-zaboraviti3

Mnogi ljudi rade od kuće puno radno vreme dok su okruženi svojom porodicom, istovremeno se brinući o svojoj deci i trude se da zadrže svoje kućne ljubimce dalje od kamere dok su na važnom "zoom" sastanku. Drugi se osećaju potpuno izolovano i žude za razgovorom više nego ikada pre.

Bez obzira u koju grupu spadate, video sastanci su neophodni u periodu pandemije i svima nam daju drugačiji pogled na živote naših kolega. Možda nam čak pomažu i da otkrijemo neku njihovu još lepšu stranu koja do sada nije otkrivena.

U poslednjih nekoliko meseci možda ste imali jedinstvenu priliku da preko kamere pozdravite dete svog kolege, nasmejete se njegovoj mački koja je slučajno upala u kadar ili se oduševite inspirativnom natpisu na šoljici vašeg šefa.

Zaključak je da period COVIDA-19 unosi emocionalnupovezanost u radno okruženje na jedan sasvim novi način.

Svako do nas se suočava sa zajendičkim velikim izazovima, a pored toga, svako od nas ima i svoje životne borbe. Ovaj period nam je doneo da je sasvim normalno da na početku svakog sastanka pitate kolegu "Kako si?". Takođe, mnoge sastanke ispunjavaju poruke podrške i ohrabrenja.

Iskustva pokazuju da sada mnogi zaposleni imaju više hrabrosti da javno pričaju o svojim strahovima i ranjivosti.

Koliko god čeznemo za povratkom u svakodnevnicu na koju smo navikli, ovaj period doneo nam je važna saznaja o međuljudskim odnosima na poslu.

Ostaje nada da ćemo iz trenutne situacije izvući važne poruke i lekcije, odnosno da će izražavanje naše humanosti postati „nova norma“ u našem profesionalnom životu.

Izvor: Lovesensa