Rečca "ne" je tako mala, a ponekad nam je toliko teško da je izgovorimo - bojimo se i nje i posledica koje nosi. Naučili smo da izbegavamo konfrontacije i svađe, ali još uvek nam je neprijatno da nekog odbijemo čak i kada znamo da se pristanak kosi sa našim prioritetima.

Evo primera kako možete da kažete "ne", a da ne budete neprijatni. Trik je u tonu – treba da zvučite kao diplomata, ali i da budete asertivni. Recimo, prijatelj želi da pozajmi vaš automobil, što se vama ne sviđa. Odgovorite na sledeće načine.

"Ne volim da pozajmljujem automobil."

"Ne odgovara mi da pozajmljujem auto."

"Ne osećam se prijatno kada drugi voze moja kola."

"Obećao sam sebi da neću dati drugima da voze moja kola."

"Nažalost, ne mogu da ti pozajmim svoja kola."

Sve ove rečenice počinju sa "ja", sa čim će tražilac teško moći da počinje raspravu. Ako je posebno uporan, budite i vi dok ne shvati da ste ozbiljni.

Možete da probate i sa "sendvič" komunikacijom. To znači da započnete sa pozitivnom rečenicom, u sredini stavite diplomatsko, ali odlučno  "ne", i zaključite pozitivnom rečenicom. Na primer:  "Razumem da su ti potrebna kola večeras. Nažalost, ne mogu da ti pozajmim svoja. Nadam se da ćeš uspeti drugačije da se snađeš".

Ne bojte se da ćete u tuđim očima ispasti loši. Imate pravo na izbor da li ćete pristati ili ne, i to svako treba da poštuje.