Postoji li recept za sreću i ako postoji, kako doći do njega? Ko može da nam da odgovor na pitanje koje nas muči i koje nam ne da mira - kako biti zauvek srećan? I da li je uopšte moguće biti zauvek srećan? Da li je moguće prevazići sva ograničenja, sve teškoće,da li je moguće ostaviti prošlost iza sebe i krenuti dalje stazom trajne sreće i uspeha? Mnoge knjige su napisane na temu sreće i uspeha, mnogo pametnih i mudrih misli je izrečeno uravo na temu sreće i opet, imamo utisak da nešto ne radimo kako treba. Pozitivno razmišljanje i pozitivan pristup životu postale su preteška tema za mnoge. Toliko se često insistira na tome da treba misliti pozitivno, da je jednostavno postalo frustrirajuće. Insistiranjem na pozitivnom pristupu kao da smo se udaljili od suštine onoga što pozitivan pristup zaista treba da bude.

Misliti poziitivno ne znači ne videti svet i sebe u tom istom svetu - upravo suprotno. Prihvatanjem sveta u kom živimo, prihvatanjem sebe i prihvatanjem odgovornosti za sebe i za svoj život, mi koristimo situaciju u kojoj se nalazimo kao polazište da počnemo sa kreiranjem slike života kakav zaista želimo da živimo. Upravo taj kontrast jeste ono što nam pomaže da shvatimo šta je njegova suprotnost. Da nije tog dna, teško da bismo mogli i da zamislimo koliko visoko možemo da odletimo. Negiranjem onoga što se događa unutar nas i negiranjem onoga što nas okružuje mi ustvari pojačavamo upravo to što ne želimo da živimo.

Misliti pozitivno ne znači praviti se da ne primećujemo teškoće koje nas prate i smejati se onda kada nam nije do smeha. Misliti pozitivno znači sklopiti mir sa onim što jeste i upravo tu situaciju iskoristiti kao polazište da shvatimo gde bismo ustvari mi želeli da budemo. Nije potrebno "glumiti" sreću , mnogo je važnije da kad osetimo da situacija u kojoj jesmo nije situacija u kojoj želimo da budemo, jednostavno zastanemo, udahnemo duboko nekoliko puta i sledeću misao kreiramo tako što ćemo je započeti rečima: "Zar ne bi bilo divno da...".

Siniša Ubović je Heal Your Life trener po program Lujze Hej. Više možete saznati na sajtu www.putpromene.com.