Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posao je više od plate: kako da nađete posao koji volite i uživate u njemu

Možda posao koji radite nije idealan, ali postoji način da iskoristite sve što vam se pruža i ostvarite svoj potencijal.

  Izvor: Shutterstock

Danijela, 42, učiteljica tokom dana i vlasnica radionice koja se bavi izradom torti uveče, radi 15 sati dnevno. Lidija, 38, balansira između odgajanja dvoje male dece i posla računovođe sa pola radnog vremena, dok je Ivana, 44, napustila dobro plaćen posao advokata u velikoj korporaciji da bi se posvetila radu u nevladinoj organizaciji koja joj jedva isplaćuje ionako smanjenu platu.

Šta je zajedničko za ove tri žene? One jednostavno obožavaju svoj posao.
Naravno, sve tri priznaju da su morale nešto da žrtvuju. Danijela je često iscrpljena. Lidija je oprhvana željom da istovremeno bude i dobra majka i uspešna poslovna žena. Ipak, svaka od njih se raduje novom radnom danu.

Poslovni svet nastanjuju dinamične žene, postižući uspehe na svim poljima. Zašto su onda žene poput Danijele, Lidije i Ivane toliko retke? Zašto postoji toliko onih za koje je posao gori od zatvorske kazne; koje se dosađuju, čiji trud nije cenjen i za koje posao ne predstavlja izazov?

Skorašnje istraživanje portala CareerWomen.com pokazalo je da čak dve trećine ispitanih žena smatra svoje poslove nezadovoljavajućim. Među njima, 70% je navelo da su nezadovoljne jer ne osećaju da se uklapaju u svoju kompaniju. Za dve trećine su uzrok nezadovljstva bili neinspirativni odnosi sa kolegama, dok je za više od polovine to nedostatak mogućnosti da se usavršavaju i napreduju.

Ipak, istraživanje je otkrilo jednu veoma zanimljivu činjenicu - finansijska kompenzacija nije primarni izvor motivacije za žene. "Žene uživaju u poslu kada se osećaju poštovano, kada se njihov trud vrednuje, a posao prestavlja izazov za njihov intelekt", kaže Jillian Donelly sa portala CareerWomen.com. Osim zarađivanja novca, sve je veća važnost osećaja da to što radite ima svrhu.

Istraživanje sprovedeno nad više od 700 visokoobrazovanih žena u Americi pokazalo je da žene ne definišu uspeh u poslu kroz napredovanje na višu poziciju, već po tome koliko ih posao čini srećnim. Upitane šta je to što ih čini srećnim, 78% navelo je da je najvažniji aspekt fleksibilnost u kombinovanju poslovnih i privatnih obaveza, dok je čak tri četvrtine ispitanih žena reklo da im je veoma bitno da osećaju strast za ono što rade, da ih posao intelektualno stimuliše i da osećaju da je to što rade značajno.

"Važan mi je osećaj identiteta nezavisno od mog supruga i dece", objašnjava Ivana. "Sama sam ga kreirala, i radim svakoga dana kako bih ga poboljšala. Ne osećam da napuštam decu kako bih radila nešto što mrzim, već da unapređujem čitavu svoju porodicu."

Kada je u knjizi The Feminine Mystique, objavljenoj 1963. godine Betty Friedan navela upravo to, izazvala je masovnu reakciju. Ideja da je ženama potrebno ispunjavajuće zaposlenje podjednako kao i muškarcima, bila je zapanjujuća za to vreme. Pomisao da je ženama potrebna intelektualna stimulacija i izazovi kako bi se ostvarile bila je skandalozna.

Naravno, stvari su se promenile. Jessica Pryce-Jones, autorka knjige Happiness At Work, svedoči o rastućoj važnosti posla u našim životima. "Prvo pitanje koje ljudi postavljaju kada upoznaju nekog je: Čime se baviš? Posao je, naravno, prva uloga koju navodimo - niko ne govori: Ja sam supruga i majka. To govori dosta o načinu na koji doživljavamo sebe, govori o našem identitetu."

Međutim, ovakva fokusiranost i centralna uloga koju posao igra u našim životima znači da posao može biti i izvor nezadovoljstva. Ko od nas nije doživeo nelagodu nedeljne večeri ili ponedeljka ujutru? Naravno, postoje načini da se osećate ispunjenije i zadovoljnije na poslu.Zapitajte se u čemu stvarno uživate, kaže Pryce-Jones. Koja pitanja zahtevaju vašu pažnju? Da li vam nedostaje samopouzdanja, da li se dosađujete ili osećate kao da ne koristite sve svoje sposobnosti? Jessica Pryce-Jones navodi i pet faktora koji najviše utiču na naš stav prema poslu: doprinos, uverenja (koliko ste motivisani), kultura (osećaj da se uklapate u kompaniju), posvećenost i samouzdanje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj