Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vraćanje sebe sebi

Naučeni smo da čekamo da se pojavi pravi trenutak da radimo stvari koje nas ispunjavaju. A on se neće pojaviti...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kada ste poslednji put uradili nešto za svoju dušu? Ne samo nešto što volite da radite, što vam se sviđa, već nešto što vas istinski ispunjava?

Poznato je koliko je lako davati drugima, deliti sa drugima... No vrlo često zaboravljamo da damo onoj osobi koja je najvažnija - nama samima! Zaboravljamo da pitamo same sebe šta nam je potrebno, kako smo...

Zbog dinamike i brzine zivota, naučile smo da dajemo sebi "male" stvari... Častimo se kafom sa prijateljicom, odvojimo vreme da pročitamo knjigu koja nam se sviđa... Ali koliko često radimo nešto što zaista ispunjava našu dušu, što nas putpuno regeneriše? Nešto što čini da sijamo, plenimo, zračimo iznutra!

Poznavajući ljudsku prirodu, pretpostavljam da sebi ne ugađamo često.

Vreme za "mene" stavimo u pregradu "nevažno" i ostavimo za neki drugi dan, za dan kad imamo više vremena! Ali kad taj dan dođe i kad uradimo nešto što nas stvarno ispunjava i čini da svaki delić naše duše peva, efekat je čaroban i utiče na svaku oblast našeg života. Prisutniji smo, srećniji, zadovoljniji... Efikasniji smo u poslu.

Stvari koje imaju za cilj hranjenje naše duše, povećanje našeg potencijala, efikasnosti, nisu važne, one su krucijalne!!!

Kao što automobil ne može da ide bez goriva, tako i mi ne možemo da živimo ispunjenim životima ako stalno oduzimamo, a vrlo retko, dodajemo!

Kad odvojimo vreme za sebe i damo sebe sebi, vraćamo se u život, dodajemo život godinama, pa nam je onda život osmišljeniji, ima pravu svrhu, a kad život ima svrhu, onda je to prava stvar!

Aktivnosti koje hrane dušu se razlikuju od osobe do osobe, ali ih je lako pronaći i otkriti šta je to što vas ispunjava! Od klijenata često čujem da ne znaju šta ih ispunjava i da su nepovratno izgubili tu iskru koju su ranije imali.Većina njih kaže da ne bi znala kako da je pronađe...

Evo jedne male vežbe za ponovno pronalaženje onoga što nas ispunjava...

Gde vam lutaju misli kad sanjarite?! Kad ne biste imali nikakvih obaveza ili kad biste imali celi dan na raspolaganju - šta biste radili?

Koje od aktivnosti, u kojima ste ranije uživali, čine da vam srce brže zakuca, čak i na samo pomosao na njih?! One koje vam vraćaju osmeh na lice?! Oslušnite svoje telo, ono će vam reći šta je to što vas potpuno ispunjava. Odvojte petnaestak minuta za ovu vežbu.

Lako je potceniti snagu i uticaj koju ove aktivnosti imaju na naš život.

Kako se osećate, kako se ponašate, kako razmišljate, kako "izgledate" u svakodnevnom životu - sve to je povezano s time koliko ispunjeno i osmišljeno živite svoj život.

Vreme provedeno sa porodicom, prijateljima, šetnje u prirodi...

Osmelite se i naučite da provedete vreme sa samima sobom. Pozovite sebe na "sastanak" i posvetite se sebi i uživajte u svakom trenutku!

Možda ovo zvuči paradoksalno, ali kad savladate tehniku davanja vremena samome sebi i uživanja u istom, još više ćete uživati u druženju sa drugim ljudima, pažljivije ćete birati svoje okruženje, bićete svesniji svojih potreba i onoga što vas istinski ispunjava.

Činjenica je da smo naučeni da čekamo da se pojavi pravi trenutak da radimo stvari koje nas ispunjavaju! Žao mi je što moram da vam ovo kažem na ovakav način, ali taj se trenutak neće pojaviti, i postoji velika šansa da ga čekate jedno izvesno vreme :-)!

Naučili smo da 'popunjavamo' vreme aktivnostima koje samo prividno čine da se osećamo okej i imaju kratkotrajni efekat. A nadam se da većina nas planira život na duge staze i želi da se posveti aktivnostima koje ispunjavaju dušu i imaju dugotrajtni efekat!

Koliko ljudi provede sate i sate za računarom, telefonom, na Facebook-u, a nije ni svesna da je za to vreme mogla da uradi nešto za sebe, nešto što će imati dugotrajni efekat...

Pitam se koliko je lako sesti i napraviti listu aktivnosti koje vas ispunjavaju?! Pa, sa tako pripremljenom listom donesite odluku da odvojite sat vremena u toku jedne nedelje da se posvetite sebi, svojoj duši!

Sa ovim na umu, ostavljam vas da razmislite o stvarima koje vas ispunjavaju, koje vraćaju iskru života i koje će vas naterati da napravite prostor u nedeljnom rasporedu za "sastanak sa dušom"!

Kreirajte pola sata kako biste dobili što više od ove vežbe! Zatvorite oči, udahnite i izdahnite duboko nekoliko puta i onda oslušnite šta se dešava u vašem telu. Opustite se, a ako ipak osetite veliku aktivnost uma, puno pitanja, unutrašnjih dijaloga, prihvatite ih i neka vam oni budu vodič. Uposlite ih! Pitajte ih da vam ukažu na aktivnosti/navike koje treba otpustiti i kojima je prosao rok trajanja, dozvolite im da odu, i razmislite kojim biste ih novim aktivnostima/navikama zamenili?! Kad završite, napravite listu tih "novih" aktivnosti i krenite u akciju!

Lidija Marković Rosatti je N.L.P. master, master neurostrategija i hipnoterapije. Živi u Londonu dvadeset godina a kao jedan od svojih zadataka izabrala je da pomogne da njen rodni grad, Niš, postane bar malo grad srećnijih ljudi. Osnivač je Mind Body Spirit centra u kome se održavaju seminari i radionice za osobe koji odluče da uzmu svoj život u svoje ruke.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj