Lujza Hej, jedna od najpoznatijih motivacionih govornica i autorka knjiga za samopomoć, tokom života se suočavakla sa brojnim nevoljama i izazovima, a kako je tvrdila, počela je da živi punim potencijlom tek kada je promenila način razmišljanja. Od misli sve polazi, ali i od toga koliko ljubavi imate prema sebi. Lujza Hej napustila je vaj svet u 90. godini, ali njeni mudri saveti i motivacione poruke i dalje inspirišu ljude širom sveta.

Donosimo vam 10 važnih saveta Lujtze Hej kako da zavolite sebe i živite život kakav ste oduvek želeli:

1. Prestanite da kritikujete sebe - Kritika nikoga ne menja. Prihvatite sebe tačno onakvima kakvi jeste. Kada kritikujete sebe, vaša promena je negativna. Kada odobravate sebe, menjate se pozitivno.

2. Prestanite sebe da terorišete sopstvenim mislima - Kada sebe stalno opterećujete negativnim mislima, vaš život nikako ne može da bude pozitivan. Pronađite za sebe sliku koja vam je prijatna, nešto što u vama budi lepe emocije (za mene je to žuta ruža) i kada se pojave loše misli, odmah počnite da se fokusirate na neku stavr koja vas raduje. Samo radnosne i pozitivne misli mogu uništiti one loše i toksične.

3. Budite velikodušni, ljubazni i strpljivi. Budite velikodušni prema sebi. Budite ljubazni prema sebi. Budite strpljivi dok naučite novi način razmišljanja. Tretirajte sebe sa puno ljubavi, podrške i poštovanja.

4. Budite ljubazni prema svom umu. Mrzeti sebe znači mrzeti svoje misli. Ne bi trebalo ovo da radite. Bolje ih promenite!

5. Pohvalite sebe. Kritika uništava vaš duh, sreću, radost i energiju. Pohvala ga jača. Hvalite sebe što je više moguće. Recite sebi koliko dobro radite svaku sitnicu.

6. Podržite sebe. Pronađite način da podstaknete sebe. Obratite se svojim prijateljima i dozvolite im da vam pomognu. Prirodno je tražiti pomoć kada vam je potrebna.

7. Tretirajte svoje nesavršenosti s ljubavlju. Shvatite da ste ih sami kreirali da biste zadovoljili neke svoje potrebe. Sada tražite nove pozitivne načine da zadovoljite svoje potrebe. Zato se nežno oslobodite starih negativnih stereotipa ponašanja.

8. Vodite računa o svom telu. Naučite da jedete ispravno. Koja je hrana potrebna vašem telu za održavanje optimalne energije i vitalnosti? Budite fizički aktivni. Koja aktivnost vam pričinjava zadovoljstvo? Volite i poštujte svoje telo!

9. Moćna vežba sa ogledalom - Gledajte se češće u oči i pokažite svoja osećanja ljubavi prema sebi. Gledajući se u ogledalo, oprostite sebi. Gledajući se u ogledalo, razgovarajte sa roditeljima i oprostite im. Recite sebi bar jednom dnevno: "Volim te. Stvarno te volim"

10. Posvetite se promeni odmah. Ne čekajte da stvari krenu na bolje, ne čekajte ponedeljak da biste smršali, dobijete novi posao ili uspostavite nove veze. Počnite odmah i dajte sve od sebe.

Izvor: Sensa