Kako da prevaziđete teške periode u životu? Donosimo vam jednu staru japansku izreku (poslovicu) koja može pomoći da preispitate svoj put i shvatite zašto se neke stvari događaju u životu, kako prevazići probleme i pronaći sreću.

"Bambus koji se savija jači je od hrasta koji se opire."

Možda vam na prvo čitanje ova poslovica izgleda konfuzno, ali ona nosi snažnu poruku. Prva je da moramo svakodnevno kroz život raditi na vlastitoj fleksibilnosti. Ponekad je neophodno prihvatiti stvarnost i okolnosti onakve kakve jesu i prilagoditi im se. Da biste doneli dobru odluku ili pronaći rešenje, ne smete negirati stvarnost, potiskivati osećanja ili bežati od promena. Osvestite da se to već dogodilo u vašem životu, a onda delujte.

Kada prihvatite promene i okolnosti, ukoliko su nastale zbog vaše greške, preuzmite odgovornost. Prebacivanje krivice na druge odlika je slabih i onih ljudi koji ne žele da se menjaju nabolje. Psihološki zrela osoba odgovorna za svoj život, manje sudi i zahteva, a preduzima više koraka da uspostavi upravo život kakav želi.

Možda je lakše kriviti druge, ali ovo je put koji vodi u gubitke. Nikada nije kasno da se posvetite vlastitom razvoju i pokušate da delujete drugačije.

U nekim situacijama treba ostati pri svome i pokazati čvrstinu, kao hrast. Ali u nekim slučajevima, bez fleksibilnosti, poput bambusa, nećete moći da se suočite sa problemom i rešite stvari. Zapamtite da je uvek vredno izabrati strategiju i taktiku u skladu sa situacijom i vašim resursima.

Neophodno je da pronađete balasn između svoje čvrstine i mogućnosti da se prilagodite i osmislite nova rešenja. Kao što kaže japanska poslovica, prilagodljivost raznim situacijama i prihvatanje promena, učiniće vas jačim, ali će i pomoći da lakše prevaziđete prepreke i dođete do sreće.

Izvor: Sensa