Profesionalni sportista Trevis Mejsi napisao je knjigu "Ultra Mindset", u kojoj je osmislio 8 principa koji mu pomažu da izdrži opterećenje u poslu, ali se ista pravila mogu primeniti i na posao i život uopšte. Nastavio je da se baci coachingom i pomaže ljudima da usvoje zdrave i jednostavne smernice koje im mogu poboljšati život.

Sada ćemo govoriti o jednom od njegovih pravila, poznato kao pravilo 4:30:

"Rub el Hali bukvalno znači "prazna četvrt" i dočarava slike beduinskih karavana koji lutaju u potrazi za oazom. Beskrajne dine idu iza horizonta. Nema vegetacije. Nema vode. U ovom okruženju, trebalo je da trčimo 75 milja - bila je to avanturistička trka koja je trebala da počne sledećeg jutra.

Pre trke smo proveli noć pod zvezdanim nebom u pustinji. Zamislite moje iznenađenje kada je budilnik zvonio u 4:30 ujutru i ispostavilo se da se mnogi timovi ne pakuju za trčanje od 75 milja po pustinji, već za vožnju autobusom do hotela sa pet zvezdica, da se opuste i uživaju u koktelima pored bazena. To je bio njihov izbor. Nisam ih krivio. I želeo sam da odem sa njima!
Neki timovi su doneli odluku da odustanu.

Nemiru je doprinelo i ograničenje koje su sinoć objavili organizatori: za svaku ekipu je određen određen broj flaša vode po osobi, jer nisu mogli da isporuče previše tereta u pustinju. Računali smo da će ova voda biti dovoljna da preživimo etapu, ali do kraja boravka u pustinji bićemo jako dehidrirani. Nepotrebno je reći da je u tom trenutku autobus do hotela izgledao kao veoma primamljiva alternativa.

Pomislio sam: "U šta se dođavola upuštam?!" Ali u tim jutarnjim sumracima, gledajući u treperajuće brojeve alarma na svom ručnom satu, setio sam se očevog "pravila u 4:30 ujutru". U ovo vreme tata se uvek budi. On je čovek koji živi punim plućima. Rano ustajući, uvek je imao vremena da radi, vozi planinski bicikl i provodi vreme sa decom.

Postojala su dva načina. Odustani, zahvali se i uđi u autobus, ili iskoristite rano ustajanje i postavi tim za uspeh. Tako bih učinio ovo jutro odskočnom daskom u novi dan, gde ćemo biti najtvrdoglaviji od svih, najizdržljiviji od svih i najhrabriji od svih. Izabrao sam članove tima. Sećajući se pravila 4:30 ujutro, osećao sam se inspirisano i spremno da trčim ispred svih od početka našeg dugog trčanja kroz pustinju.

Pravilo 4:30 mogu da iskoriste i sportisti i ljudi u svakodnevnom životu. Ne radi se samo o tome da ustanete rano da biste uradili više u toku dana, kao što to radi moj tata. Ovo pravilo ima dublje značenje. Ukratko -ako unapred donesete čvrstu odluku, onda kada dođe vreme za akciju, više vas ne ometaju razmišljanja o tome da li želite to da uradite ili ne.

Pravilo 4:30 ujutru može se primeniti i na brak i veze (ne ohrabrujem vas da probudite svoju drugu polovinu u ovo vreme). Želim da naglasim da ne morate da ustanete tako rano da biste primenili ovaj princip. Ključna ideja je da sebi otkažete samu mogućnost odustajanja - jer je odluka već doneta unapred. Za vas, 4:30 može doći kasno u petak uveče kada sednete da se bavite stvarima o kojima već dugo sanjate. Na primer, da započnete razgovor sa suprugom o problemima.

Kada izdvojite vreme i sednete da razmislite, to je snažna unutrašnja posvećenost – obuci, projektu, poslu, porodici, podizanju deteta. To je najvažnija stvar koju možete da uradite u životu.

Donošenje tako čvrstih unutrašnjih odluka i odbijanje da se povinujete impulsivnim željama i impulsima može postići ogromne rezultate. Da li želite da ustanete rano ujutru da biste trčali, ili da svežeg uma radite na naučnom radu, ili da učite za testove i ispite, ili da razvijete marketing za svoj novi posao? Ako je vaša želja da postignete nešto više dovoljno jaka, moraćete da počnete da cenite svoje dugoročne obaveze i ciljeve više nego bilo koje kratkoročne želje.

Čak i ako će vaš dug put do važnog cilja biti uglavnom radostan, sigurno će biti neprijatnih, teških trenutaka. Ako se unapred aktivirate i zapamtite "pravilo 4:30 ujutru" u pravo vreme, posebno u kritičnim situacijama kada želite da prestanete sa svim, onda ćete moći da prevaziđete sve poteškoće. Način života, njegov ritam, raspored rada svakako će uticati na to kada i kako možete primeniti ovo pravilo. Ali nikada nije kasno da počnete da donosite čvrste odluke o tome šta zaista želite da postignete u životu.

Vi ste sposobni za više. Usuditi se!"

Izvor: Sensa/Iz knjige "Ultra Mindset"