Zavist je jedno od prikrivenih osećanja, koje se vešto krije iza slike brižnog prijatelja, kolege ili čak rođaka. Ponekad nismo ni svesni da nam neko blizak zavidi, verujući da se iskreno brine. Pogledajte pažljivije! Postoji jedan znak da vam osoba zavidi, a lako možete da ga uočite.

Zamislite situaciju da vam se nešto loše desilo- izgubili ste posao, opljačkani ste, prevareni, ostavio vas je partner, niste uspeli da upišete fakultet…Osoba se sažali, sasluša, saoseća sa vama... To ništa ne bi bilo čudno da ta osoba u normalnim okolnostima nije prema vama hladna, ponekad čak previše kritički nastrojena? Setite se da li vas je nekada ismevala, “postavljala nogu” svakoj vašoj ideji ili mišljenju? Čudno je što se sada odjednom interesuje za vaš problem, kao da menja svoj odnos prema vama. To nije zašto što joj je zaista žao. Ta briga nije iskrena empatija. Ona je došla da bi videla kako vas boli, kako patite, kako vam se nešto loše dešava. Spolja nosi lice brižnog prijatelja, a iznutra likuje.

Psiholozi ističu da je za zavist odgovoran isti deo mozga kao i za fizički bol. I zbog činjenice da je čovek povređen, on počinje da mrzi u svojoj duši. Stoga osobu boli kada vidi da je s nekim drugim sve u redu, misli da to ne zaslužuje, priželjkuje da joj se nešto loše desi. Ona se naslađuje tuđim bolom. Ako obratite pažnju, primetićete da je takva osoba previše zainteresovana za detalje događaja, iznova vas podstiče da joj pričate o svojim nevoljama…Ona teško krije svoje zadovoljstvo tuđim bolom- u pojedinim trenucima možete joj čak videti i osmeh na licu.

Čuvajte se ovakvih ljudi, naročito ako se predstavljaju kao vaši prijatelji. Oni nisu iskreni, ne žele vam dobro, stoga nema razloga da budu deo vašeg života. Ako ne možete da ih eliminišete jer, na primer, radite zajedno, svedite komunikaciju na minimum i isključivo na poslovnu tematiku.

Izvor: Sensa