Na poslu provodimo veći deo našeg dana, a radno mesto nam je kao drugi dom. Zato je i za rad, energiju, osećanja, važno je kakvo je naše okruženje na poslu, kakvi su ljudi sa kojima provodimo 8 sati dnevno.

Iako obično možete da izbegavate toksične ljude u drugim oblastima svog života, na poslu to nije tako lako. Kolege ne možete sami da birate, već morate da se prilagodite i funkcionišete, bez obzira što nemate ništa zajedničko osim posla.

Donosimo vam 6 jasnih znakova koji pokazuju da radite sa tokisčnim kolegama:

1. Svi su uvek neraspoloženi - Da li su vaše kolege u lošim odnosima? Da li su im lica stalno namrštena? Takvo radno okruženje uopšte nije pogodno za produktivnost, odnose, posvećenost poslu. Kada nema entuzijazma ili pozitivnosti, verovatno će biti velike fluktuacije i mnogo pritužbi zaposlenih. Kada zaposleni ne uživaju u onome što rade, njihovi odnosi postaju lošiji, a to se odražava i na posao uopšte.

2. Ponašaju se neprofesionalno - Još jedan znak da imate toksično radno okruženje jeste kada se vaše kolege ponašaju neprofesionalno i ne shvataju svoj posao ozbiljno. Čini se da niko sa kim radite nema dobru radnu etiku, bilo da je u pitanju tačnost, produktivnost, poštenje ili čak uobičajena ljubaznost. Umesto toga, postoji takmičenje, tračevi, prepirke i spoticanje drugih.

3. Previše konkurencije - Volite svoj posao, ali kolege jedne druge stalno doživljavaju kao konkurenciju. Svi že,le da budu ispred drugih, stalno se takmiče, egocentrični su, svoje interese stavljaju ispred opšteg dobra na radnom mestu ili u kompaniji.

4. Osećate se ugroženim od njih - Kad god pokušate da iznesete svoje mišljenje ili ideju o nečemu, kolege vas brzo saseču, demotivišu i kritikuju. Pokušavaju da vas uplaše zastrašivanjem ili kontrolom. Stalno pokazuju da su moćniji od vas, "seku vam krila" i ugrožavaju samopouzdanje.

5. Toksičan menadžment - Gore od lošeg lidera za kompaniju može biti samo toksičan menažer koji ne želid a vas sasluša, čuje vaše gledište, definiše da li ste zadovoljni na mestu i da li možete negde da se osećate zadovoljnije, date veći doprinos. Da li vaš menadžer odbija da vas sasluša i umesto toga nameće vam svoje izbore i uverenja? On voli da komanduje i kontroliše i vlada nad svojim podređenima gvozdenom pesnicom. On zahteva previše od vas, postavlja nerealno visoke standarde, priprema vas za neuspeh i nikada ne hvali vas ili vaša dostignuća.

6. Nedostatak ravnoteže između posla i privatnog života - Istraživanja pokazuju da dobar balans između posla i privatnog života dovodi do većeg zadovoljstva poslom i produktivnosti, pa kada vaši šefovi i kolege ne poštuju granice poslovnog i privatnog života, to može predstavljati problem.

Niko ne treba da radi na toksičlnom mestu, na poslu koji ne voli i da bude nezadovoljan. Izađite iz svoje zone komfora, ukoliko je okruženje i sama atmosfera na poslu stalno toksična, možda je vreme da promenite radno mesto. Kada radite ono što volite, i kada ste srećni na poslu, vaša produktivnost biće veća, a samim tim i vaše šanse za napredak i veću zaradu.

Izvor: Sensa