U životu se pojave mnoge stvari koje nas čine slabima, poput naših navika, okolnosti, zabluda, razočaranja... Ali ne zaboravite da vi birate kako ćete pristupiti svakoj situaciji i fazi života. Ne treba ni da zaboravimo koliko reči mogu uticati na vas, vaš život i okruženje.

Reči koje izgovaramo mogu odlučiti kakva je naša sudbina i stvarnost, mogu kreirati naš dalji put i odluke. Sigurno ste čuli da postoje reči koje mogu da vas navedu da izgubite samopouzdanje, osećate se slabije i pokolebate sebe u nekim ambicijama i ciljevima.

Baš na jednu takvu reč upozorava i poznati pisac i autor dela "Alhemičar", Paulo Koeljo:

"Zaboravite na postojanje reči "ako". To nas čini slabim, tera nas da razmišljamo o drugim mogućnostima."

Kada izložimo neki svoj cilj i spojimo ga sa reči "ako", vi sebe sputavate u ostvarenju onoga što želite, postajete nesigurni. Reći "a šta ako" koja se nadovezuje se negativnim kontekstima može izazvati anksioznost i loše utiocati na raspoloženje. "Šta ako ne uspem"; "Šta ako se nešto loše dogodi; "Ako pogrešim..."

Sve ove fraze možda izgledaju bezazleno i msilite da služe za preispitivanje, a one zapravo čine da sumnjate u sebe i sabotirate sebe da ostavrite ono što želite.

Takođe, reč ako se može koristiti i odlaganju želja ili sreće. Na primer:

  • Ako kupim stan, biću zadovoljna...
  • Venčaću se samo ako napredujem na poslu...
  • Počeću da pišem knjigu ako dobijem povišicu.

Osoba koja je istinski strastvena prema snu i svom cilju treba da se oslobodi tog "ako" ograničenja. Istina, važno je da pri krupnim potezima u životu uzmete u obzir sve okolnosti, dobro isplanirate, razmislite, ali ako se stalno preispitujete i uslovljavate jednu želju sa drugom, postoji rizik da neće postići ono o čemu sanjate ili će to ići puno teže nego da ste imali pozitivan stav.

Pisac Og Mandino je rekao: "Slabost čoveka leži u tome što dozvoljava zlim mislima da ga zaposednu. A snaga čoveka je u tome što može da postane jači od svojih osećanja."

Izvor: Sensa