"Očekivanja su koren svih bolova u srcu" - rekao je Vilijam Šekspir.

Kada gajite očekivanja o tome kakvi bi ljudi oko vas trebali da budu, postoji rizik da ćete se razočarati. Svi smo različiti, svako je biće za sebe. Moguće je da vam se neki postupci vaših roditelja neće dopasti, imate očekivanja da će vaša majka biti nežnija, ali možda vaša majka nije takva. Sve dok gajite očekivanja da će ona postati nežna majka, svaki put kada se suočite sa tim da ono nije takva, vaša osećanja su povređena.

Ili, imate očekivanja da će vam prijatelj uzvratiti uslugu kada vam je potrebno, ali on se ne javlja na telefon i ignoriše vas. Vi to od njega niste OČEKIVALI, već ste imali očekivanje da će biti tu uvek uz vas. Ond nastaje razočaranje, dolazi do svesti da ste uložili u neki odnos više nego što je trebalo.

Takođe, možda imate očekivanje da se vaše dete bavi određenim poslom kad odraste, ali ono treba da ima apsolutnu slobodu izbora koje će zanimanje izabrati kao svoje. Možda ste očekivali da postane doktor, ali vaš sin želi da bude profesor jezika. Vaša očekivanja ove ponovo nisu ispunjena i vi doživaljavate talas negativnih emocija i misli.

Motivaciona ghovornica i autorka knjige "Pravilo 5 sekundi", Mel Robins, u jendom video prilogu na svom kanalu istakla je:

"Vaš život će postati mnogo lakši kada prestanete da forsirate druge ljude da imaju isto srce, očekivanja, vrednosti i ciljeve koje vi imate. Kada date ljudima prostor da budu ono što jesu, i oslobodite se očekivanja o tome šta bi vi želeli da oni budu, život postaje mnogo jednostavniji." - objasnila je Robins.

U redu je da određene stavri želite, planirate, maštate, ali ako vas kroz život i odnosu sa drugim ljudima vode očekivanja, postoji rizik da možete ostati razočarani. Vaša sreća ne zavisi od toga kakvi su drugi, već kakvi ste vi i vaš odnos prema ljudima i životu. Umesto da budete robovi očekivanja, podsetite sebe da uvek imate neograničenu slobodu izbora.

Izvor: Sensa