Život možda deluje komplikovan u određenim životnim situacijama, ali njegova pravila su vrlo jednostavna i jasna. Potrebno je da osvestimo neke osnovne smernice i shvatimo da je život predivno putovanje na kojem možemo biti srećni, ispunjeni, kreativni, svoji... Jedna jevrejskaposlovica otkriva tajnu uspešnog i srećnog života na koju su danas, nažalost, mnogi zaboravili:

"Pesimizam je luksuz koji se ne može priuštiti."

U ovoj jednostavnoj rečenici skriva se jedan od najlepših životnih izbora - izbor da budeš srećan. Kada se čovek prepusti pesimizmu, ispunjavaju ga negativnost, strah i teskoba, ali, kada shvati da je izbor u njegovim rukama i izabere optimizam, svet i sve u njemu obojeno je lepšim i svetlijim bojama.

Kada se dogode loše okolnosti, nemate remena da brinete , razmišljate o još gorem scenariju, budete negativni - to je luskuz. "Ko zaluta u močvaru negativnosti, iz tog blata teško izlazi." Zato je optimizam uvek dobar izbor, ali to ne treba da bude lažan i površan optimizam. To nije ignorisanje stvarnosti, već zdrav i bistar pozitivanstav.

Optimizam ne znači slepu veru u svetlu budućnost, optimizam je u prihvatanju sebe i stvarnosti. Prihvatate sebe sa svim prednostima i nedostacima. Ne poričete ono što se dešava ovde i sada, ne krijte se od toga, već pravite planove i akcije na osnovu realnosti kakva jeste. Istovremeno, bez razmišljanja o lošem, bez naglašavanja najlošije prognoze.

Zato, šta god da vam život, danas, sutra, kroz mesec, ili kroz godinu dana servira - vi izaberite da u svemu pronađete trag svetlosti i uvidite nešto dobro. To je snaga optimizma koja menja živote!

Izvor: Sensa