Ako želimo zdrav odnos, ključ je da postavimo jasne granice kako bismo se zaštitili i održali svoj unutrašnji mir. Znamo za različite vrste granica i za dobre odnose je ključno da ih sve ispravno postavite.

4 različite vrste granica koje treba da postavite u svakoj vezi.

Emocionalne granice

Emocionalne granice se odnose na naša osećanja. Postavljamo granicu kada nas nešto čini emocionalno nestabilnim i kada nam izaziva neprijatnost.
„Ne mogu još da pričam o tome.
„Molim vas, ne povisujte ton.“
„Trenutno sam preopterećen i treba mi malo vremena za sebe."

Vremenska/energetska ograničenja

Važno je da cenimo svoje vreme i energiju i da ih mudro koristimo. Postavljanjem granica sprečavamo gubljenje vremena i energije i vodimo računa da ovo drugo uložimo tamo gde sami odlučimo u nekom trenutku.
„Mogu da ostanem samo sat vremena.
„Ne mogu da pričam dok radim.
„Moj raspored za ovaj projekat je..."
„Ne mogu danas. Možemo li zakazati još jedan sastanak?"

Intelektualne granice

Čak i u intelektualnim razgovorima i situacijama, postavljanje granica je važno. Time štitimo svoj intelekt i sprečavamo nepotrebne rasprave koje bi nas mogle iscrpeti.
„Hajde da se dogovorimo da se ne slažemo.
„Molim vas da moj rad ne delite sa drugima.“
„Ne želim da raspravljam o tome.

Fizičke granice

Možda nam je neprijatno zbog određenih fizičkih kontakata, a čak i tada je važno postaviti granicu. Fizičke granice se takođe odnose na zaštitu naše materijalne imovine i ličnih stvari.
„Ne uživam baš u zagrljajima, hajde da se držimo rukovanja."
„Molim vas, ne koristite moje lične stvari.
„Nije mi prijatno što me dodiruješ."
„Ne mogu da ti dam novac."

Ako niste naučili da postavljate granice kao dete, možda će vam ovo u početku biti veoma neprijatno. Ali što češće izražavate svoje potrebe kroz granice, bolje ćete savladati ovu veštinu i naučiti koliko su granice zaista važne za zaštitu vašeg unutrašnjeg mirau bilo kojoj vezi.

Izvor: Sensa.metropolitan.si

BONUS VIDEO: