Ako ste ikada vodili dnevnikili ga vodite i sada, vratite se nekoliko godina unazad i podsetite se stvari zbog kojih ste se brinuli a sada vam deluju potpuno besmisleno. Naravno, u vreme kada se određene stvari dešavaju deluje da ne postoji važnije, hitnije i bitnije teme od nje – ali da li je bilo zaista tako?

Predstavljamo vam 10 stvari o kojima bi već danas trebalo da prestanete da brinete.

1. Povremena kašnjenja i odlaganja

Bilo da se radi o zastoju u saobraćaju ili tom mejlu od klijenta koji čekate i nikako da stigne uprkos vašem insistiranju – shvatite da na duže staze ova odlaganja ili kašnjenja ne menjaju vaš tok života, a mogu pokvariti njegov kvalitet ako se oko njih nervirate.
Uvek imajte na umu gde se nalazite u referentnom sistemu sveta u kome živimo – ako ste hirurg koji treba da obavi transplantaciju srca i dođe do kašnjenja onda da, to jeste razlog za nerviranje ali ako se ne bavite spašavanjem života onda možete i malo da se opustite. i setite se: „I ovo će proći.”

2. Prošle greške i neprijatne situacije

Šta će još proći? Greške i neprijatnosti.
Možda ste zabrljali prezentaciju na poslu. Možda ste se izblamirali na nekoj zabavi. Taj akutni osećaj razočarenja i stida ? I to će proći.

3. Male fizičke nesavršenosti

U svetu koji je opsednut savršenim izgledom, lako se zakačiti za sitne fizičke „mane“. Ali iskreno, ono što vam može izgledati kao mana je ono što vas čini jedinstveno lepim. Te neobičnosti su deo onoga što ste.
Ako brinete o svojim fizičkim nesavršenostima - nemojte. Ljudi će vas voleti zbog toga što jeste, a ne zbog toga kako izgledate.

4. Savršeno obaviti stvari

Kada već govorimo o nesavršenim stvarim – prihvatite je i u drugim aspektima života.
Ne, to ne znači da treba da osrednje radite svoj posao ili da se ne trudite. Treba da težite izvrsnosti ali imajte na umu da vam se ti dragoceni minuti/sati/dani koje provodite pokušavajući da stvari obavite savršeno - to je vreme koje se nikada nećete vratiti.
Oslobodite se potrebe da sve bude kako treba. Oslobodite se perfekcionizma. Fokusirajte se na napredak i radost u samom procesu. Uvidećete da je život prijatniji kada dozvolite sebi da budete samo ljudsko biće, puno nesavršenosti.

5. Ugoditi svima

Dozvoliti sebi da budete ljudsko biće takođe uključuje dopuštanje da vas ne vole. Naravno, jedino je ispravno biti ljubazan i pažljiv, ali takođe treba da budemo čvrsti u zalaganju za ono što želimo.
Ovo je uobičajena briga za mnoge od nas. Mnogo energije ulažemo da ugodimo ljudima oko sebe često po cenu sopstvenog blagostanja.
Važnija briga koju treba da imate je: „Šta VAS čini srećnim?“ Na duge staze, to je ono što će biti najvažnije. Ne želite da se osvrćete na svoj život i da žalite što svoju sreću niste stavili na prvo mesto.

6. Mišljenje drugih ljudi

Govoreći o drugim ljudima, koliko su vam njihova mišljenja važna? Ako previše razmišljate o tome šta bi taj i taj mogao da misli, možda izdvajate previše vremena i prostora za nešto što ne bi trebalo da bude važno.
Pokušajte da ne brinete o tome šta misle o vama. Važnije je šta VI mislite o sebi. Da li živite život koji je u skladu sa vašim vrednostima? Da li ste u miru sa odlukama koje donosite?

7. Praćenje trendova

Nema ništa loše u tome da budete u trendu - ali ako vam to previše zaokuplja um, ako se brinete da su vaše stvari zastarele, to je samo izgubljena energija. Jer na duge staze, koga briga ako nemate najnoviji telefon, auto ili garderobu? Koga briga ako trenutno ne znate sve o aktuelnostima u svetu filma, muzike… Trendovi dolaze i odlaze. Oni su zabavni i uzbudljivi, naravno, ali praćenje može biti iscrpljujuće.
Bolji put bi bio da saznate šta zaista rezonuje sa vama i da pratite svoj trend.

8. Trudite se da prisustvujete svakom društvenom događaju

Da li kažete „da“ na svaki događaj na koji ste pozvani? Dešava nam se ponekada da zbog straha od propuštanja uletimo u sulud ritam života kada u 24 sata pokušamo da naguramo nemoguće.
Prvo, mnogih od ovih događaja se nećeete ni sećati već za koji mesec. a drugo da li zaista želite da idete na svaki svadbu na koju ste pozvani ili koketel posle posla kada biste radije išli kući i igrali se sa decom.

9. Pobediti u svađi

Kao i sa događajima, birajte i svoje bitke mudro. U žaru svađe, možda ćete imati taj jedinstveni nagon da pobedite, do tačke da izgubite prijateljstva ili spalite mostove.
Stvar je u tome što nije svađa vredna pobede. Naš mozak ima način da filtrira nevažne stvari, pa je verovatno da ćete ionako zaboraviti oko čega ste se svađali posle određenog vremenskog perioda.

10. Budućnost

Konačno, počinjemo da brinemo o budućnosti. Što je savršeno prirodno. Ispravno je imati opšti plan i ciljeve na kojima treba raditi kako bismo barem imali dobar osećaj kuda idemo.
Ali million pitanja “šta ako…” neće doneti nikakve korisne efekte. Zašto? Jer budućnost je nepredvidiva. Preterana briga o tome samo nam oduzima uživanje u sadašnjem trenutku.

(Sensa)

BONUS VIDEO: