Kada osoba deli med, a iza leđa širi čemer, to se zove licemerje, ali prepoznavanje takve osobe ponekad nije lako. Licemerje se često dešava u trenucima velikog straha od kazne. Setite se situacije iz detinjstva, kada je vaša majka ljuta na vas i spremna je da vas uhvati na delu za nestašluk, vi se uplašite i kažete joj da nemate ništa sa tim, iako sigurno znate da ste vi slomili maminu omiljenu vazu.

Ovo je detinjasto ponašanje. Pretpostavlja se da što osoba postaje starija, to više zna da preuzme odgovornost za svoje postupke. Ali uprkos tome, još uvek postoje licemeri u odraslom životu. Ruska psihološkinja Nadeždom Efremova otkriva zašto se to dešava.

U svakoj vezi težimo osećaju sigurnosti. Malo ljudi voli da bude pored osobe koja vas drži u večnoj neizvesnosti, napetosti, osećaju da ne razumete šta će se desiti u sledećoj sekundi nakon vašeg kontakta. Ovo je karakteristika ljudske psihe - kada imamo jasnoću (čak i to što nam se apsolutno ne sviđa), onda počinjemo brzo da se krećemo u situaciji i razumemo koje akcije treba preduzeti. Ako nema jasnoće, onda se nivo unutrašnje napetosti povećava, jer moramo potrošiti mnogo energije pokušavajući da shvatimo kako da se ponašamo sada.

Licemer je osoba koja ne može i ne zna da da jasnoću i osećaj sigurnosti u kontaktu sa sobom. "Nikada nećete znati da li vas sada iskreno hvali ili će odmah napustiti sto i razbiti vaše ideje u paramparčad iza vaših leđa. Zato, kada ste u dijalogu sa njim, nije jasno kako da reagujete i da li možete da verujete onome što on govori", kaže psiholog.

4 znaka koja odaju licemera u vašem okruženju:

1. Čovek obraća mnogo pažnje na to kako ga doživljavaju u društvu, u timu. Može beskrajno da priča pohvale, da predstavlja sebe dopadljivim, ali u stvarnosti ne misli tako. Saznaćete da on misli drugačije, ali iz sasvim drugih izvora, sa kojima će deliti potpuno suprotno mišljenje od onoga što vam je rekao u lice.

Na primer, kada vas je koleginica videla, glasno se divila vašoj novoj suknji. Ali čim ste ušli u svoju kancelariju, odmah je svima rekla da u njoj izgledate debelo.

2. Reči licemera nikada se ne poklapaju sa njihovim postupcima. To je na primer kolega koji se šeta po organizaciji i svima priča koliko se trudi i koje globalne procese pokreće, maštajući do detalja i pričajućži hvalospeve o sebi svima koji su spremni da ga saslušaju.

Svako će mnogo kasnije saznati da ne radi ni 1/10 onoga što kaže, kada dođe vreme za sumiranje i analizu rezultata. Ali i tamo će licemer pokušati da se izvuče i kaže da nije problem u njemu, već u nekome drugom ili u situaciji.

3. Zapamtite da licemer uvek pokušava da stvori što dobronamerniju sliku. Ni manje ni više, neka vrsta savršene osobe koja sve razume i svima oprašta. Ali kada ne može da igra svoju igru i kada ga prave emocije prekrivaju, tada maska osobe pada i vidite koliko razaranja on zapravo izaziva.

4. Dvostruki standardi. Isti čin se potpuno različito tumači za sebe i za druge. Ako je to počinio licemer, onda "nije strašno i svašta može da se desi", ali ako je isto delo počinio neko drugo lice, onda se on osuđuje i kritikuje.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

NE NASEDAJTE! PRVI SIMPTOM BOLESTI ZAVISNOSTI JE MANIPULACIJA! Raketić otkrila šta je odgovorno pijenje i ZABLUDE  Kurir TV