U savremenom svetu, praktično svako od nas ima nerešene traume. Verovanje da „pravi muškarci“ nikada nisu tužni takođe se nastavlja, zbog čega mnogi muškarci potiskuju svoje emocije i ne suočavaju se sa svojim bolom. Čak i kada im je teško, oni to kriju i ne žele da pričaju o tome. Možda se čini da su takvi ljudi mirni i zadovoljni, ali iznutra vode žestoke bitke. Sve nerešene traume ogledaju se u njihovim bliskim odnosima: odnosima sa partnerom, porodicom i decom. Sve nerešene traume prenose se na potomke.

8 znakova da je i vas odgajao otac sa nerešenom traumom:

  1. U njegovoj primarnoj porodici bilo je mnogo prekinutih veza, ogorčenosti ili opšte disfunkcionalnosti.
  2. U detinjstvu vam je davao previše intimnih detalja o svom životu („Tvoja majka ne želi se*s“, „Razveli bismo se da nije tebe“).
  3. Bilo mu je teško da pokaže naklonost ili da vodi otvorene i iskrene razgovore.
  4. Ulivao vam je osećanje stida kada ste pokazivali određene emocije („Ne dramatizuj i ne plači“, „Budi hrabar“, „Ne budi tako detinjast“, „Ćuti“...)
  5. Njegovo prisustvo je bilo nedosledno, isprekidano ili haotično.
  6. Kritikovao je vaš izgled ili izgled drugih članova porodice.
  7. Pokazivao je naklonost tako što vas je zadirkivao ili vam se rugao.
  8. Nikada niste imali potpuni osećaj sigurnosti sa njim.

Kada otac ima nerešenu traumu, posledice snose deca. Kao odrasli, takvi pojedinci mogu imati nisko samopoštovanje, probleme u odnosima, probleme u izražavanju emocija i komunikaciji i probleme u povezivanju sa drugima.

Vaš je odgovornost kao odrasle osobe da prepoznate posledice koje nosite i da se pobrinete da sami ne prenesete svoj bol na sledeće generacije.

Izvor: Sensa.si

BONUS VIDEO: