Postoji ogroman jaz između autentičnog življenja svog života i osećaja da uvek dugujete ljudima objašnjenje. Razlika je u slobodi. Ako stalno osećate potrebu da se drugima pravdate i izvinjavate za svoje izbore u životu onda ste vezani za život koji možda i ne želite da živite. Međutim, život bez pravdanja i osećaja krivice daje vam slobodu da preuzmete odgovornost nad svojim odlukama i živite život pod svojim uslovima. Evo 6 za koje nikome niste dužni ni objašnjenje ni izvinjenje.

1. Lična uverenja

 Nije tajna da svi imamo jedinstvene sisteme vrednosti i uverenja koja vode naše postupke i odluke. Ipak, često se nalazimo u situacijama u kojima se osećamo prinuđenim da se pravdamo ili objašnjavamo ova lična uverenja drugima. Ovo može biti vezano za religiju, političke stavove ili čak izbore u ishrani. Stvar je u tome što nikome ne dugujete objašnjenje za svoja lična uverenja. Zapamtite, u redu je imati različita gledišta i nije neophodno da ih opravdavate svima. Imate pravo da verujete u šta želite, a da ne osećate potrebu da to objašnjavate ili branite. Međutim, uvek budite sigurni da vaša uverenja poštuju druge i izbegavajte da ih namećete bilo kome. Na kraju krajeva, ni oni vam ne duguju objašnjenje za svoja verovanja.

2. Vaš izbor karijere

Putevi karijere su različitikoliko i pojedinci koji njima hodaju. Ipak, društvene norme i očekivanja nas često pritiskaju da opravdamo zašto biramo jedan put umesto drugog. Vaša karijera je vaše putovanje, a ne bilo čije. Nikome ne dugujete objašnjenje za svoje izbore u karijeri. Samo zapamtite, vaša sreća i ispunjenje su ono što se najviše računa.

4. Vaš fizički izgled

Jedina osoba koja treba da bude zadovoljna svojim izgledom ste vi. Zato prihvatite svoju individualnost, izrazite se i zapamtite da ste više od svog fizičkog izgleda.

4. Vaši životni izbori

 U svetu punom različitih kultura i tradicija, nije iznenađujuće da se naši životni izbori mogu u velikoj meri razlikovati. Ovo su vaši izbori na osnovu onoga što vama najviše odgovara. Napravite izbore koji su u skladu sa vašim vrednostima i donose vam sreću, a ne one koji jednostavno ispunjavaju društvena očekivanja ili norme.

5. Vaša prošlost

 Svi imamo prošlost  i u njoj i svetle i mračne trenutke. Ima stvari kojima se ponosimo i onih zbog kojih se kajemo. Ali vaša prošlost je nepromenljiva i nikome ne treba da se izvinjavate i pravdate za ono što ste bili ili za odluke koje ste donosili tada. 

6. Vaše lične granice

 Postavljanje ličnih granica je jedan od najvažnijih koraka u održavanju zdravih odnosa i uravnoteženog života. Radi se o poštovanju sopstvenih potreba i ograničenja i traženju od drugih da učine isto. Granice su odraz vašeg samopoštovanja i ključne su za vaše blagostanje. Budite čvrsti, poštujte svoje lične granice i zahtevajte isto od drugih. Na kraju krajeva, imate svako pravo da zaštitite svoj mir i lični prostor.

Pročitajte još i 7 ZNAKOVA DA STE USPEŠNIJI I SREĆNIJI NEGO ŠTO MISLITE: Evo šta vam je pred očima sve vreme, a to ne vidite.

BONUS VIDEO:

Psiholog o raskidu Instagram/stevovic_andjela

 Sensa/M.D.