Bilo da je došlo do razdora sa partnerom, prijateljem, roditeljem, detetom ili kolegom, najbolji način da se iskupite je često iskreno izvinjenje. U idealnom svetu, obe strane bi razmišljale o sopstvenom lošem ponašanju i preuzele odgovornost za sve nepovoljne postupke. Međutim, studije su pokazale da žene češće od muškaraca doživljavaju svoje ponašanje kao uvredljivo. Kao rezultat toga, veća je verovatnoća da će izraziti svoje žaljenje i izviniti se – činjenica koja u nekim slučajevima može produbiti neravnotežu moći koju mnoge žene već doživljavaju na poslu i u životu.
„Žene često koriste izvinjenje da bi bile 'manje' pred drugima. Manje pametne, manje sposobne, manje kompetentne," objašnjava Džodi Smit, osnivač MannerSmith Etiquette Consulting. Ona kaže da je osim obuzdavanja sopstvenih bespotrebnih izvinjenja, takođe važno da prestanete da očekujete izvinjenje od drugih žena koje nisu učinile ništa loše, i umesto toga da se usredsredite na izgradnju međusobne podrške.

Pitate se da li su vaša izvinjenja nepotrebna? Čitajte dalje da biste saznali osam stvari za koje žene ne bi trebalo da se izvinjavaju, prema stručnjacima za bonton.

1.Zbog ambicioznosti
Kada je u pitanju ambicija na radnom mestu, mnoge žene doživljavaju dvostruke standarde. Iako se od njih očekuje da rade isto koliko i njihove kolege da bi zaslužile svoje mesto u timu, na njih se često gleda manje povoljno ako su otvoreno ambiciozne.
Međutim, Džuls Hirst, osnivač Etiquette Consulting, kaže da nikada ne treba da se izvinjavate zbog profesionalnih ciljeva - uključujući i one koji se tiču finansija. Baš kao što muškarci mogu težiti da postanu vođe tima ili da zarađuju mnogo, a da ne izgledaju pohlepni ili nezahvalni za ono što imaju, ženama treba treba da imaju isti stav. „Muškarci su slavljeni zbog svojih ambicija“, kaže Hirst. "I žene treba da budu."

2. Za svoj izgled
Ako ste dobili neku sedu ili nekoliko kilograma viška, možda ćete osetiti potrebu da se izvinite za promene u svom izgledu. Međutim, Hirst kaže da bi trebalo da izbegavate izvinjenja i samozatajne komentare, koji mogu narušiti vaše samopouzdanje i uticati na to kako vas drugi vide. „Društvo veoma oštro ocenjuje izgled žena“, priznaje Hirst. "Nemojte se izvinjavati zbog toga kako ste odlučili da se predstavite. Ponosite se svojim izgledom i zanemarite kritičare", kaže ona i dodaje: "Vaše telo, vaša pravila."

3. Za pokazivanje emocija
Istraživanja pokazuju da dok žene i muškarci doživljavaju istu količinu emocija, oni se drugačije percipiraju kada izražavaju ta osećanja. Dok se na muškarce može gledati kao na „strastvene“ kada su otvoreno emotivni, na žene će se verovatnije gledati kao na „iracionalne“, kažu stručnjaci za psihologiju.
Međutim, Hirst upozorava da žene nikada ne bi trebalo da osećaju potrebu da se izvinjavaju zbog pokazivanja zdravog spektra emocija - u stvari, to je nešto od čega bi svi mogli da imaju koristi ako pokušaju.
"Nema ništa loše u tome da pokažete svoje emocije. Svi ih imaju", kaže stručnjak za bonton. „To što ih pokažete ne znači da ste manje profesionalni ili sposobni.

4. Za to što je sama ili nema decu
Lične odluke o vašem ljubavnom životu ili porodičnoj strukturi se ne tiču nikoga osim vas – zbog čega nikada ne bi trebalo da se izvinjavate što ste sami ili bez dece. Ovo uključuje i članove vaše porodice. „Vaš životni izbor je vaš sopstveni“, kaže Hirst.

5. Za uspeh
Često, žene osećaju potrebu da se izvine za svoj profesionalni uspeh ili umanje različite načine na koje napreduju u svojim životima. Prema Smitu, jedan primer je kada žene pripisuju zaslugu sreći, a ne napornom radu ili talenatu za dobijanje promocije ili novog klijenta.
„Mnoge žene moraju više da rade da bi postigle svoje uspehe“, slaže se Hirst. "Ponosite se njima. Nemojte ih umanjiti. Nema ničeg sramotnog u tome da ste najpametnija osoba u sobi."

6. Za “NE”
Pošto su devojke često vaspitane da budu dostupne, prijatne i susretljive, nije neuobičajeno da žene osećaju izvesnu dozu krivice kada moraju da kažu „ne“ ili da postave čvrste granice.
Međutim, stručnjaci kažu da je važno osećati da to možete učiniti bez izvinjenja. Ne samo da će ovo biti od koristi za vaše šire mentalno zdravlje i blagostanje, već će vam takođe omogućiti da u potpunosti poštujete i fokusirate se na stvari koje prihvatate da preuzmete.

7. Za brigu o sebi
Dugo je društvo propagiralo mit da možete imati sve, i sve odjednom. Kao rezultat toga, mnoge žene osećaju pritisak da žongliraju sa zahtevima svoje karijere, majčinstva i još mnogo toga.
Međutim, stručnjaci kažu da je važno za sve — uključujući i žene — da daju prioritet brizi o sebii da ne bi trebalo da se osećate krivom što svoje potrebe ponekad stavljate na prvo mesto. „Svi treba da se osveže i napune. Nemojte se izvinjavati što brinete o sebi“, poziva Hirst.

8. Zbog tuđih osećanja ili nesigurnosti
Ako preuzimate odgovornost za osećanja drugih ljudi, to može izazvati čitav niz problema u vašem ličnom životu. Posebno se mnoge žene osećaju odgovornima za to da se muškarci osećaju sigurno i neugroženo.
Međutim, Smit kaže da žene treba da prestanu da se izvinjavaju kada znaju da nisu uradile ništa loše i da prestanu da preuzimaju odgovornost za stvari koje su van njihove kontrole. Iako je uvek najbolje biti ljubazan, vaše potrebe su i dalje važne — i trebalo bi da budu ispred nesigurnosti drugih.

(Sensa)

BONUS VIDEO: