Biti bez posla, smanjenih prihoda (ili bez njih) a živeti u modernom zapadnom društvu, nije lako. Stalni posao, pa i uz malu naknadu, daje nam osećaj mira i sigurnosti. Međutim, danas je situacija tim izazovnija što su mnogi već nekoliko meseci, pa i godina, bez posla ili se boje za radno mesto.

Želju za sigurnošću ne treba plaćati slobodom i samopoštovanjem, zato krenite u promenu - iznutra. Ovaj problem nije nov iako nam se svima čini da nikada nije bilo ovako teško. Problem je oduvek prisutan, a jedino što se promenilo je naša percepcija tog problema koji se zove - nesigurnost.

Odgajani smo u sistemu koji nas je zakidao na raznim stranama nudeći nam čarobnu reč "sigurnost", kao nešto što je temeljna vrednost i uslov opstanka. Buđenje je bilo bolno, a lekcije ni nakon nekoliko decenija nismo naučili. A nauk tih lekcija je jednostavan - ne postoji nešto što bismo mogli zvati "sigurnošću".

Naša potreba da budemo sigurni je iskonska, spada u temeljne ljudske potrebe. Toliko smo željni osećaja sigurnosti da smo tu sigurnost voljni i da platimo pa kupujemo sigurnost kada plaćamo osiguranje. To je i jedina sigurnost koju možete kupiti jer srećom neki ljudi su spremni da preuzmu naš rizik i veruju da će biti više zgoda nego nezgoda.

Ponekad smo želju za sigurnosti spremni da platimo većom cenom - slobodom, samopoštovanjem, potrebom za ispunjenjem... Cena koju tada plaćamo može biti izražena i u našem zdravlju - a to je, kako bi rekli marketinški stručnjaci - neprocenjivo.

Potreba za sigurnošću, taj iracionalni koncept u našoj glavi, je uzrok velikih otpora promeni. Promene su deo života, a mi se rado naviknemo na okolnosti koje nas okružuju, čak i kada nas ugrožavaju, ne ispunjavaju ili u njima ne ostvarujemo svoj puni potencijal.

Kad svoje nezadovoljstvo pravilno "pročitamo" i suočimo se sa strahom i otporom koji su prirodni pri svakoj promeni, onda promena dolazi iznutra i za nju smo motivisaniji. Čini se lako napraviti i najteže korake. Srećni smo kad dospemo u situaciju da je promena moguća i kad znamo šta treba da radimo, pa nam onda "novo" i "nepoznato" i nije tako teško.

Posao je više od plate...

Šta treba učiniti kada vas strah paralizuje, a osvestite kako sami sebe sabotirate stalnim pronalaženjem razloga da odustanete? U tim trenucima važno je zastati, odvojiti se od spoljnih uticaja i uputiti se na putovanje unutar sebe. Poslušati svoj unutarnji glas koji zapravo i ne možemo da utišamo.

Taj glas ćete najbolje čuti ako sami sebi postavite pitanja:

 • Šta želim?
 • Šta me veseli?
 • Šta mi može osigurati mir?
 • Koji su moji interesi?
 • Koje su vrednosti i kako živeti u skladu s njima?
 • Koja je moja vizija, misija?
 • Šta me čini srećnim?
 • Da li time dostižem svoje ciljeve?
 • Šta treba da učinim da sve to ostvarim?

Najbolje je da te unutrašnje misli podelite sa nekim u koga imate poverenja. Kao life coach, u individualnom radu sa svojim klijentima pokušavam da pronađem odgovore upravo na takva pitanja.

PageBreak

Šta treba učiniti, korak po korak

Ako tražite posao (bolji ili bilo kakav) šaljite radnu biografiju na svaki oglas za radno mesto za koje smatrate da ste kvalifikovani, ali poštujete i svoje temeljne preduuslove, a to su upravo oni koji su u osnovi vašeg vrednosnog sistema.

Tu nije reč o ponosu, nego o zdravom razumu i temeljnom samopoštovanju. No, biti bez prihoda nije uvek najbolja platforma za najbolje izbore ako se ne pripremite i ne preduzmete neke korake. Šta učiniti?

Pre nego što se javite na oglas, razmislite šta želite i koji bi bio vaš idealni posao. Na promeni počnite da radite iznutra, pre nego što izađete u svet rada i zakucate na prava vrata.

Napravite svoju viziju koja će vam pomoći da ostanete fokusirani na svoj san, na koji možda mislite da nemate pravo. Doterajte radnu biografiju do najmanjeg detalja kako biste istakli prave stvari i svoje (jedinstvene) kvalitete potrebne za pravi posao.

Tokom ovog razdoblja koristite se s dva efikasna alata:

 • afirmacijama kojima ćete zameniti negativna verovanja
 • vizuelizaciju za izradu Vision board-a kojom ćete podupreti svoju ideju idealnog posla (na nju možete staviti slike onoga što priželjkujete ili napisati pozitivne poruke)

Vizuelizacijom svojeg idealnog posla / života osnažićete motivaciju u skladu sa svojom vizijom i misijom. Putem ovih jednostavnih alata počećete da radite na promeni iznutra, pa to povežite s javljanjem na mesta koja su u skladu s onim što podupire vaš san o boljem životu.

Verujte u sebe, podupirite se mislima i rečima i budite strpljivi. Vreme je da prestanete da se bojite sopstvene moći i uspeha. Ne sabotirajte se izborom unapred izgubljenih bitaka kojima rušite samopouzdanje. To ne znači da treba da se forsirate. U nekim trenutcima naprosto niste spremni za promenu, opirete joj se, iako svi oko vas jasno vide šta bi za vas bilo najbolje.

Međutim, vi i samo vi možete doneti odluku, jer vi snosite odgovornost za svoj izbor. Uzmite vremena koliko god da vam treba. Ne žurite. Strpljenje je dragocen kvalitet koji će vam pomoći da odluku donesete u pravom trenutku - baš onda kada ste za promenu spremni.

Pripremite se i pre nego što je potrebno. Možda još ne znate šta želite - a promena će vam lakše pasti ako pripremite situaciju koja će vam olakšati tranziciju iz jedne faze u drugu. Ako vam je važna materijalna sigurnost, smanjite troškove ili intenzivirajte štednju.

Kristalima do poslovnog uspeha...

Stavljajući određeni iznos na stranu, osiguraćete se za prelazno razdoblje, za realizaciju neke ideje ili samo za predah kako biste se u miru pripremili za promenu koja sledi. Neka vaš unutrašnji dijalog bude konstruktivan, a onda krenite u akciju. Svaki novi dan je prilika da krenemo u novi život.