Svi bismo mogli biti "jutarnji tip" kad bi jutro počinjalo oko podne, glasi jedna internetska šala, ali bez obzira na to kakav je vaš preovladavajući ritam, sigurno je da želite da budete što produktivniji i puni energije od ranog jutra!

Četiri "O" za bolju organizaciju...

Mnoga istraživanja pokazuju da telo vrlo brzo "nauči" šta vi planirate kao redovne aktivnosti, pa zato neki od ovih saveta mogu biti vrlo korisni za sve one koji bi želeli da bolje iskoriste rane prepodnevne časove. Evo šta "jutarnji tipovi" redovno rade do podneva:

1. Ustaju rano.

Rezultati istraživanja pokazuju da su jutarnji tipovi proaktivni i spremniji na akciju nego "noćni tipovi". Istraživači tvrde da zapravo nema veze koliko ste spavali, već samo kada ustajete redovno - jutarnji tip je uvek produktivniji!

2. Rano piju vodu i popiju dovoljno.

Ovi tipovi počinju da piju vodu čim ustanu, a ako je pre toga prošlo sedam sati noćnog sna, telo je zaista već dehidriralo. Zato je jutarnje pijenje vode blagotvorno, a ako je metabolizam u "punom pogonu", vaša opšta produktivnost raste.

3. Jutarnji tipovi doručkuju.

Istraživanja pokazuju vezu između redovnog doručkovanja i visokog nivoa koncentracije. Kod školske dece, utvrđeno je da bolje pamte i postižu bolji uspeh u nastavi.

4. Vežbaju redovno.

Jutarnja aktivnost smanjuje stres, a izuzetno doprinosi produktivnosti. Istraživanja pokazuju da zaposleni koji redovno vežbaju postižu bolje rezultate na poslu od onih koji to ne čine - uglavnom zato što su bolje raspoloženi".

5. Nameštaju krevet.

Čarls Duhig, autor knjige "Moć navike" kaže da je nameštanje kreveta "povezano sa većom produktivnošću, snažnijim osećanjem blagostanja i poštovanjem planova za trošenje novca"!

Psihologija uspeha: ovo je briga zbog koje ne zarađujemo više...

6. Spremaju kuću.

Stočić pun računa, koverata i flajera, u sudoperi uvek bar nekoliko prljavih sudova... Svi ovi sitni znaci nereda nestaju pred jutarnjim tipovima koji - dok sređuju kuću - sređuju i svoje misli pred početak dana.

7. Obezbede uvek nekoliko minuta mira za sebe.

Samo deset minuta meditacije, vežbi istezanja ili neke druge tihe aktivnosti daje im mogućnost da uspostave ravnotežu i tokom dana budu najbolja verzija sebe.

8. Izbegavaju digitalno ometanje.

Fejsbuk, Tviter, Instagram... naravno da sve nas zanima šta se novo desilo u digitalnom svetu preko noći, ali rano jutro nije pravi trenutak da se o tome obavestimo. Dobro organizovane osobe obično ostavljaju takvu razonodu za popodne, kad su ključni poslovni problemi za taj dan već rešeni.

9. Prave liste obaveza.

Većina izuzetno uspešnih ljudi tvrdi da im vizuelizacija mnogo pomaže. Zamislite kako bi izgledao vaš idealni dan, a onda pripremite listu poslova koje treba da obavite kako bi se on ostvario. Kad prionete na posao, uživajte dok precrtavate jednu po jednu!

10. ... a onda prvo skinu najtežu obavezu sa spiska.

Psihološkim rečnikom rečeno, prvo "pojedite žabu". Posle toga, sve će ići lakše...

Izvor: Lovesensa