Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje je celina: način na koji razmišljate određuje koju hranu birate

U staroj ajurvedskoj terminologiji za pojam zdravlja koristio se termin „svasta“ u prevodu, celina. Naš život jeste jedinstvo duhovnog i telesnog, našeg ponašanja i naše okoline, spoj tela, duha i osećanja

  Izvor: Dragana Paramentić

Ono što jedete itekako ima veze sa tim što se dosađujete na poslu ili ste se posvađali sa kolegom, koleginicom, partnerom. Ima veze sa tim da li vas boli neki deo tela i da li živite život na osnovu principa koji nisu vama bliski. Svako uzajamno delovanje između nas i naše okoline jeste neki oblik uzimanja hrane i zahteva određeno metabolisanje. Ako čitate knjigu koja vas je opčinila, vodite romantičan razgovor ili jedete omiljeno voće - svaki doživljaj ponovo upućuje vaše telo u nekom smeru. Jelo je oblik uzimanja i varenja, ali obuhvata mnogo više od hrane. Što bolje varite, to manje stresa doživljava vaša psihofiziologija.

Srećna hrana

Ako razmišljate o hrani, ne smete da zaboravite na jedan od najvažnijih razloga za uzimanje hrane, a da to nije preživljavanje - postati srećan i zadovoljan i povećavanje još prijatnijeg stvaranja sreće kroz uravnoteženu fiziologiju. Način ishrane na Zapadu veliku pažnju poklanja onome što unosimo u svoja usta i želudac, ali se vrlo malo brine za ono što se dešava posle toga. Međutim, prema ajurvedi, način na koji metabolišemo hranu važniji je od onoga što jedemo. Čak je i najbolja hrana beskorisna ako se dobro ne svari.

Joga položaj za bolje varenje

Srećna ishrana

Jedan od razloga zbog kojih većina dijeta ni režima ishrane ne uspeva jeste psihološki faktor i ponašanje mnogih pojedinaca. Zato je važno da spoznate način na koji vaše telo razmišlja. Kada spoznate čaroliju fiziologije i zabavu biologije, znaćete zašto činite stvari koje činite i onda ćete prirodno negovati svoje telo na način koji njemu odgovara i ishrana će se uravnotežiti kada počnete da uočavate signale svog tela i naučite da ih poštujete. Kada se jednom podesite prema svom unutrašnjem jelovniku, bez imalo straha ćete moći da idete sa prijateljima u restoran i nećete morati da se odručete hrane ili nezadrživih želja. Veoma je važno da poštujete svoje telo i prepoznajete njegove potrebe, jer pokušaj da se nadjača telo pukim mentalnim delovanjem i odricanjem od hrane može biti bolniji od toga da pojedete nešto što možda i nije najzdravije na svetu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj