SVESNI STE DA ONO ŠTO RADITE NIJE DOBRO! OVO JE PUT DO PROMENE: Saznajte kako da se najlakše oslobodite loših navika

Mnogi ljudi upadnu u začarani krug navike, koji može biti vrlo naporan i opasan, naročito ako se radi o lošim navikama. Saznajte kako da izgradite dobre navike i oslobodite se loših koje vam štete. Ovo je siguran put do promene.

Shutterstock

Stare navike može biti teško promeniti, a zdrave navike je često teže razviti nego što bismo želeli. Ali ponavljanjem je moguće formirati - i održavati - nove navike. Čak i dugogodišnje navike koje štete zdravlju i blagostanju mogu se prekinuti uz dovoljno odlučnosti i pametnog pristupa.

- Koji su načini za izgradnju dobre navike? Razmislite o kontekstu i dinamici koja dovodi do navika. Izgradnja zdravih navika može uključivati dovođenje sebe u situacije u kojima je veća verovatnoća da ćete se uključiti u željeno ponašanje, planiranje ponavljanja ponašanja i pripisivanje male nagrade ponašanju koje ga ne ometa (kao što je gledanje televizije ili slušanje uz muziku tokom vežbanja).

- Kako podsticaji pomažu u izgradnji navike? Dok je intrinzična motivacija unutrašnja sila koja nas tera da se uključimo u ponašanje neprocenjiva, podsticaji ili nagrade mogu pomoći u izgradnji navika tako što će navesti osobu da počne da se bavi očekivanim ponašanjem (poput vežbanja).

- Koliko je potrebno da se izgradi navika? Vreme potrebno za izgradnju navike zavisiće od više faktora, uključujući pojedinca i nameravano ponašanje. Iako ćete možda moći da steknete novu naviku za nekoliko nedelja, neka istraživanja pokazuju da izgradnja zdravih navika takođe može potrajati mnogo meseci.

- Zašto je tako teško promeniti loše navike? Navike su ponašanje osobe koje radi na automatskom pilotu. Mozak verovatno nije navikao da proverava zašto se primenjuje loša navika. Loše navike su takođe ukorenjene u umu zbog nagradnih osećanja koja donose.

- Kako da se oslobodim loših navika? Pokušajte da pažljivo razmislite zašto se bavite lošom navikom i koje druge mogućnosti postoje, to može pomoći. Moglo bi potrajati neko vreme da razmislite šta izaziva lošu naviku i da preispitate ono što imate od toga (ili nemate). Razmislite i imajte na umu zašto želite nešto da promenite, uključujući i način na koji promena odražava vaše vrednosti. Kada je navika deo zavisnosti ili drugog stanja mentalnog zdravlja, profesionalni tretman može biti najbolji način za postizanje promene.

Izvor: Sensa