KAKO DA ZNATE DA RAZGOVARATE SA PSIHOLOŠKIM VAMPIROM - ONI SU OTROVNI: Postoji samo 4 načina da se zaštitite!

Kako da prepoznate psihološkog vampira i da se zaštitite od njega - oni su u vašem okruženju, srečite ih da naprave štetu!

Shutterstock

Kada energija počne da opada, često ste razdražljivi, demotivisani, pod stresom ili imate neku neobjašnjivu nervozu, možda je trenutak da bolje posmatrate svoje okruženje i uvidite da li je u vašoj blizini psihološki vampir. Komunikacija sa ovim osobom može biti toksična, ona vam prenosi negativnu energiju, a crpi pozitivnu. Nakon razgovora sa njima osećate se iscrpljeno, nervozno i nesrećno, gubite volju da se posvetite stvarima koje su vam važne.

Ovi ljudi su uvek neraspoloženi. Oni su svime nezadovoljni, a pored njih je veoma teško održati pozitivan stav. Žalbe i nezadovoljstvo su njihovi stalni saputnici i jednostavno ne znaju kako da normalno komuniciraju sa svetom. Kako da znate da li ste u odnosu sa psihološkim vampirom, obratite pažnju na sledeće aspekte:

• Radite stvari koje apsolutno ne želite da radite. U isto vreme osećate napad na svoju volju, principe, želje i lični prostor.
• Posle kontakta sa takvom osobom osećate se psihički slomljeno. Ljutnja i razdraženost prevladavaju nad drugim osećanjima. I to bez očiglednog razloga. Sve ovo se prenosi na porodicu i prijatelje.
• Nekadašnji optimizam zamenjuju potpuno suprotna osećanja poput uzdržanosti, nezadovoljstva, nedostatka poverenja.
• Gubite energiju i postajete apatični.

Kako da se zaštitite od psiholoških vampira? Najpouzdaniji način jeste da se distancirate i prekinete komunikaciju, a evo koji vam još saveti mogu pomoći da sprečite psihološke vampire da ugrožavaju vašu energiju:

Prestanite da donirate svoju energiju - Svaka komunikacija, rasprava sa psihološkim vampirom, ubeđivanje u suprotnom troši vašu energiju i čini da se osećate iscrpljeno.

Zauzmite se za svoje principe - Nemojte se plašiti da kažete ne psihološkom vampiru. Možete objasniti svoju odluku, ali nikada ne pokušavajte da se opravdate. Niko nema pravo da vas uči kako da živite.

Ne ogovarajte - Upravo je ogovaranje najefikasniji mamac koji vam psihološki vampir priprema. Ne nasedajte na ovaj trik. Svaka glasina može biti opasna i toksična po duše i odnose. Klonite se ovakih razgovora jer su one glavna tema psiholoških vampira.

Razmišljajte pozitivno - Kada dođe do toksičnih tema, a morate biti u komunikaciji sa ovom osobom, onda promenite temu. Razgovarajte o nečemu što bi moglo biti od interesa za svakog od vas. Pričajte isključivo o pozitivni stvarima, jer osim što će prijati vama, može pomoći i psihološkom vampiru.

U životu je važno da budete okruženi ljudima koji vas motivišu, prijaju vam, koji u vama bude lepe emocije, podstiču vas na razvoj. Kada provodite vreme sa osobom koja se stalno žali, priča negativno, širi loša osećanja, bes, lutnju i frustracije, vaša energija i mentalno zdravlje mogu biti narušeni. Ako ovoj osobi ne možete pomoći, onda je najbolje rešenje da se distancirate i zaštitite sebe.

Izvor: Sensa