MAGIČNO PRAVILO 90/90/1 POMAŽE DA ZA 3 MESECA OSTVARITE ONO ŠTO ŽELITE: Robin Šarma otkriva kako da promenite svoj život

Robin Šarma je osmislio pravilo 90/90/1 koje pomaže u ostvarenju ciljeva i snova - saznajte šta treba da uradite i šta će vas približiti vašim ambicijama!

Shutterstock/Prometheus72/Canva

Skoro svako od nas ima određene ambicije i ciljeve koje mogu da mu promene život, ali problem nastakje kada treba da uradimo sve te male korake da biste to postigli. Tada se možete suočiti sa stresom, frustracijom, nedostatak energije i motivacije. Međutim, sve ovo možete izbaći ako se dobro organizujete.

Sve više ljudi zatrava svoje vreme društvenim mrežama, smešnim video zapisima, na bezgranično skrolovanje tuđih profila, a za sve to vreme imali ste priliku i vreme da ostvarite nešto vredno za svoj san. Zamislite da ovo vreme uložite bez odlaganja i sa puno vere u svoje najambicioznije ciljeve - nešto bi sigurno počelo da se pokreće.

Robin Šarma, predavač i autor popularnih knjiga za samopomoć, "Kaluđer koji je prodao svoj ferari" i "Budni u pet (i vaš je čitav svet)", osmislio je magično pravilo 90/90/1 .

"Zahvaljujući ovom pravilu, završio sam knjigu koju sam započeo pre mnogo godina . Zahvaljujući ovom pravilu, moj poslovni partner je pokrenuo profitabilan sporedni posao. Zahvaljujući ovom pravilu, možete postići i ono o čemu ste samo sanjali." - napisao je prktikant ove metode na jednom forumu.

Prema Šarmi, jedan faktor koji razlikuje uspešne od ostalih jeste način na koji provode prvih 90 minuta na poslu. Umesto ćaskanja sa kolegama, skrolovanja kroz društvene mreže ili provere njihove e-pošte, prvih 5% se fokusira na jedan zadatak.

Na osnovu ovog uvida, Šarma nam postavlja izazov:

U narednih 90 dana, možemo li prvih 90 minuta našeg produktivnog rasporeda posvetiti 1 cilju koji će promeniti život?

Prvo ujutru, naša snaga volje i mentalni fokus su na vrhuncu. Šarma ovaj put naziva "platinastim satima". Ako ih uložimo u naš najvredniji projekat, naš život će se nepovratno promeniti. Pravilo 90/90/1 nam daje naviku, postaje ritual koji može da menja život.

Ipak, poštovanje ovog pravila nije tako jednostavno, jer postoje prepreke. Dve najveće prepreke sa kojima ćete se suočiti prilikom primene pravila 90/90/1 su ometanja i frustracija. Naši telefoni su puni aplikacija dizajniranih da nas privlače, a kada primetimo da smo proveli vreme na društvenim mrežama umesto da radimo na sebi, dolaze ljutnja i frutracija.

Kako bismo ovo sprečili, Robin Šarma savetuje da uradite sledeće i lakše ćete se fokusirati na ono što vam je značajno:

  • Isključite i sakrijte telefon. Još bolje, nemojte ga uključivati čim se probudite.
  • Blokirajte internet ako možete da radite bez njega. Ovo će vas sprečiti da upadnete u najgoru zamku od svih: poruke.
  • Obavestite svoj tim, svoje najmilije, svoju okolinu. Pre nego što započnete izazov, objavite svoje namere. Pitajte za pomoć.
  • Stavite podsetnike oko sebe.
  • Koristite Pomodoro tehniku da biste olakšali izazov. To podrazumeva da podelite svoju aktivnost na intervale od 25 minuta, odnosno isplanirate šta ćete u svakom od 25 minuta uraditi.
  • Nagradite sebe. Napravite sebi limunadu, kolač, nagradite sebe malim zadovoljstvima za trud.
  • Oprostite svojim lošim danima. Biće nekoliko dana kada nećete moći da obavite mnogo posla. Samo zapamtite da je to sasvim u redu. Ništa ne treba da radite na silu, odmorite se i nastavite dalje - bez odustajanja.
  • Pratite svoj napredak. U prvim danima osećaćete se kao da ništa niste postigli. Da biste prekinuli ovaj obrazac razmišljanja, proverite svoj napredak kroz par dana. Bićete oduševljeni.

I najvažnije je da imate cilj vredantruda, onaj za koji verujete da će obogatiti vaš život. Delujte kroz 90/90/1 i za 3 meseca sigurno ćete videti veliki napredak.

Izvor: Sensa