Ponekad roditelji prave greške koje se odražavaju na vaš život kao odraslog čoveka. Većina roditelja želi za svoje dete najbolje, ali ponekad iz neznanja, neiskustva, dobre namere i nisu tako dobre.

Odnos sa roditeljima značajno utiče i na odnose sa drugim ljudima koje gradimo tokom života, pa tako i odnose sa našom decom. Prošlost se ne može promeniti – ono što rade roditelji već je urađeno. Ukoliko ste iz nekog razloga ljuti na svoje roditelje i mislite da su pravili greške tokom vašeg odrastanja, važno je da shvatite da nema nazad. Jedino rešenje sada jeste da se posvetite sebi, radite na sebi, svom emotivnom i mentalnom zdravlju i razvoju, da učite iz iskustva i pokušate da se oslobodite tog usvojenog obrasca odnosa i ponašanja kloje su vam preneli roditelji, a koji vam smeta.

Izlečite unutrašnje dete, zalečite stare rane i nastavite napred. Ovo je posebno važno ako imate svoju decu, kako se isti propusti ne bi manifestovlai i na vaš odnos. U ovome vam posebno može pomoći psihoterapija, jer uz stručni savet i određene tehnike i alate, možete otpustiti frustracije, traume i nezadovoljstvo iz detinjstva - i tako nastaviti svoj put kao autentična ličnost, oslobđena tereta.

Donosimo vam 3 citata poznatog mistika i pisca knjiga za samorazvoj - evo šta Ošo savetuje ako i dalje osećate ljutnju prema roditeljima:

1. "Oprostite im, jer nisu znali šta rade, uslovljeni su SVOJIM roditeljima."

2. "Umesto da gubite vreme i energiju na bes i borbu protiv prošlosti koja više ne postoji, sve to usmerite u magiju sopstvene individualnosti. To će vam pomoći, pomoći će i vašim roditeljima. Ovo može pokrenuti lančanu reakciju."

3. "Ne ljuti se na roditelje – oni ne mogu biti bolji nego što jesu. Samo budite svesniji njihovih grešaka i ne čini isto sa svojom decom."

Izvor: Sensa