Nije bitno koliko ste stari, u vama se i dalje krije jedno malo detence kome treba ljubav i prihvatanje. Ako ste žena, ma koliko da ste sposobna i snažna, posedujete malu devojčicu koja je veoma nežna, i kojoj je potrebna pomoć. Ako ste muškarac, bez obzira koliko ste jaki i mačo, u sebi i dalje imate malenog dečaka koji žudi za toplinom i pažnjom.

Kada smo bili deca, ako bi nešto pošlo naopako, imali smo uvek tendenciju da mislimo da nešto nije u redu sa nama. Deca u sebi razviju zaključak, da ako nešto urade kako treba, da će ih tek onda roditelji i staratelji voleti dovoljno, te da ih neće kazniti. U tom dobu, deca misle da nešto sa njima nije u redu, da nisu dovoljno dobri. Kako starimo, ova verovanja nosimo sa sobom. Naučimo da odbijamo sebe.

Lujza Hej: kako da zamenite negativna uverenja pozitivnim...

U svakom od nas, pored deteta postoji i roditelj. I većinu vremena, taj roditelj prekoreva dete - skoro non-stop! Ako samo poslušamo svoj unutrašnji dijalog, možemo čuti to prekoravanje. Možemo čuti roditelja koji viče na dete i govori mu šta to radi pogrešno i na koji način ono nije dovoljno dobro i zaslužno. Potrebno je da dopustimo svom roditelju da bude pažljiviji prema detetu i da ga neguje.

PageBreak

Rad sa unutrašnjim detetom

Shvatila sam da je rad sa unutrašnjim detetom najlekovitiji u borbi protiv patnje iz prošlosti. U ovoj tački u našem životu - upravo sada - potrebno je da počnemo da sebe činimo celim i da prihvatimo svaki deo sebe i onoga ko smo. Potrebno je da komuniciramo sa našim unutrašnjim detetom i da mu damo do znanja da prihvatamo i onaj deo njega koji je učinio sve glupe stvari, deo njega koji je smešnog izgleda, deo njega koji je uplašen, deo koji je blesav i naivan - svaki mogući deo nas.

Oni su uvek uz nas: iskustvo žene koja priča sa anđelima...

Ljubav je najveća isceljujuća moć. Ljubav može da izleči čak i najdublja i najbolnija sećanja, jer ona donosi svetlost razumevanja tamnim delovima našeg uma. Bez obzira koliko je bilo bolno naše najranije detinjstvo, ljubav prema našem unutrašnjem detetu sada će nam pomoći da to zalečimo. U privatnosti sopstvenog uma, mi možemo misliti nove misli i birati nove izbore. Misli oproštaja i ljubavi za naše unutrašnje dete će otvoriti puteve, a Univerzum će nas podržati u našim naporima.

10 kvaliteta po kojima treba da izaberete svog gurua...

Kako biste bolje razumeli ovo stanovište i oslobodili svoje unutrašnje dete, pomoći će vam reči čuvene Lujze Hej, objavljenje u knjizi "Pisma za Luiz":

"Samo se otisnite i krenite u potragu za odgovarajućim, postavite se u okruženje koje vas leči i koje vam prija. Takođe pitajte Univerzum da vam dostavi odgovarajući sledeći korak u vašem procesu izlečenja. Budite iskreni u svojoj želji da se pomerite u tačku većeg razumevanja.

Svakog dana podsetite sebe da je krivica samo osećanje koje je povezano sa mišlju da ste uradili nešto pogrešno i loše. Sramota je samo osećanje koje je povezano sa mišlju da nešto nije u redu sa vama.

Iskoristite sledeću afirmaciju: Ja sam savršena, cela i potpuna, upravo ovakva kakva sam. Što više budete ponavljali ovu istinitu izjavu o sebi, brže ćete se osloboditi prošlosti.

Širite radost, možda ćete baš vi nekom ulepšati dan!"

Izvor: Ratnici svetlosti