Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako brzo zaustaviti dečiju histeriju: postavite detetu 1 pitanje, a efekat će vas iznenaditi

Ne postoji magični štapić za vaspitanje dece, ali ovo psihološko pitanje je najlakši i najbrži način da prekinete dečiju histeriju!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sva deca histerišu. Da li je moguće učiniti nešto ili samo treba da sačekamo da dete odraste? Mama iz Brazila podelila je svoj recept, on je jednostavan i radi.

Vladeta Jerotić o vaspitanju dece: šta se dogodi kada roditelji podele uloge na surovog oca i nežnu majku...

​Ja nisam psiholog ni stručnjak za dečiju histeriju, ja sam obična majka petogodišnje ćerke. Ipak, čini mi se, da sam našala "formulu", koju želim da podelim - kako se može brzo promeniti pravac misli deteta, koje počinje da pravi skandal zbog neke sitnice.

​Prvo, malo naše lične istorije.

Moja ćerka je pošla u vrtić i bila je veoma nervozna zbog toga. Govorila je da se nikada neće moći naviknuti na vrtić. Kod kuće je takođe, sve pošlo naopako: Alisa se sve češće ljutila i histerisala bukvalno zbog bilo kog razloga, za svaku sitnicu. U vrtiću su mi savetovali da odem kod dječjeg psihologa u nadi da će se tako situacija nekako normalizovati.

Psiholog nam je zaista dao dosta korisnih saveta, ali jedan je bio prosto fantastičan, uz to i veoma jednostavan. O njemu, želim da pričam.

Psiholog mi je rekao da deci treba omogućiti da razumeju - da mi uvažavamo to što oni osećaju.

Tako, za vreme krize, bez obzira na uzrok, treba pomoći detetu (to se radi sa decom preko 5 godina) da razmisle i shvate šta se dešava sa njima. Tada priznajemo njihova osećanja i istovremeno im dajemo da učestvuje u rešavanju problema, možemo samim tim da zaustavimo histeriju.

Dakle, situacija je: dete je spremno da počne skandal. Povod nije bitan - ruka lutke je otpala, vreme je da ide u krevet, domaći zadatak nije urađen i jednostavno ne želi da radi ono što tražite. Gledam dete u oči i mirnim glasom postavljam jedno pitanje:

Je li to veliki problem, srednji ili mali problem?

Kada je moja ćerka počela da razmišlja o tome šta joj se dešava, to je delovalo na nju prosto na magičan način, bar ovde kod kuće.

Postavljam ovo pitanje, ona odgovara, i mi nalazimo način da se reši problem, pri tome ćerka sama predlaže gde da se traži rešenje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj