Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samosabotaža može da dovede do depresije: kako da prevaziđemo odlaganje, crne misli i katastrofična očekivanja

Šta je samosabotaža, kako nastaje i na koje načine može da se prevaziđe? Pročitajte...

  Izvor: Foto: Profimedia

Da li ste nekada odlučili da nešto postignete, a onda učinili sve da se to ne desi? Ako jeste, sabotirali ste sami sebe. Iako tvrde da žele da se promene, samosaboteri uglavnom imaju negativan stav prema životu. Govore kako im ništa ne ide od ruke i ubeđeni su da sreća dolazi samo "nekima".

Često umišljaju da su žrtve sudbine i da ništa dobro ne može da im se desi pa tako mogu da upropaste svoje izglede u poslu, školi, ljubavi, prijateljstvu... Šta je to samosabotaža, kako može da se prepozna a kako da se prevaziđe, za "Život plus" objašnjava psihoterapeut Maja Mandić Marković.

- Stanje kada radimo protiv sebe tako što blokiramo i sprečavamo svoju efikasnost jeste samosabotaža. A sebe možemo da sabotiramo na razne načine, počev od naizgled banalnih situacija kada smo ljuti ili loše raspoloženi, ili kada zaboravimo da uradimo neke stvari ili obavimo neke telefonske razgovore, do onih kada o sebi govorimo kao o nesposobnima, nemoćnima, nekompetentnima, nedostojnim nečega, generalno ili u vezi s nekom životnom temom. Kada želimo da postignemo neki cilj a ne preduzimamo nikakve korake da se to i desi, takođe je čest vid samosabotaže, na primer kod pušača i osoba koje imaju strah od letenja.

Naš strah ili nedovoljno sigurnosti i samopouzdanja da preduzmemo neku akciju i uradimo ono što smo planirali, najčešće leži u osnovi svake samosabotaže. Na primer, jedan deo mene želi da pozove prijateljicu koja me je na neki način uvredila i da raščisti situaciju verujući da je u pitanju nesporazum, dok se drugi deo boji konflikta, neprijatnog razgovora i mogućeg prekida prijateljstva. Šta radimo u toj situaciji? Uglavnom odlažemo raščišćavanje i sučeljavanje, stalno zaboravljajući da okrenemo telefon.

Kako se prepoznaje autosabotaža?

- Depresija je često posledica dugogodišnje autosabotaže, pogotovo kod osoba koje su sklone da gutaju svoje nezadovoljstvo, povređenost i primedbe u vezi sa raznim životnim situacijama. Kada ne kažemo da nam se nešto ne dopada ili da smo povređeni, kada osećamo da nam je naneta nepravda ili da ne dobijamo ono što zaslužujemo, taj spisak postaje sve duži, a skladište progutane negativne energije sve dublje. Na kraju, toliko smo povređeni, puni bola i nezadovoljstva da više nemamo snage da se pokrenemo i učinimo bilo šta.

Da li je i preterana skromnost vid samosabotaže?

- Preterana skromnost obično je bazirana na negativnom stavu usvojenom još u detinjstvu kada smo dobijali poruke tipa "ružno je hvaliti se", "nemoj da se ističeš", "prepusti drugima da prepoznaju tvoje kvalitete", itd. Takav stav, naravno, deluje samosaboterski u situacijama kada je potrebno da osoba pokaže svoje kvalitete a još više kada drugima treba da govori o svojim dobrim stranama i talentima.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj