Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznajte koji je vaš ljubavni stil: Eros, Manija ili Pragma - otkrijte kakvi ste kada se zaljubite

Da bi se razlučile suptilne nijanse među različitim stilovima u ljubavi, potrebni su "oštro oko" i dugotrajna praksa! Saznajte koji je vaš ljubavni stil kad se zaljubite...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pisac Džon Alan Li tvrdi da postoje tri osnovna tipa "delovanja" u vezi - Eros, Ludus i Storge. Moguće su i kombinacije od kojih nastaju sekundarni stilovi u ljubavi - Pragma, Agape i Manija.

Ako je, kako je zapisao pisac BelaHamvaš, ljubav koren svakog zanosa, da li ćemo svi na isti način "poleteti" u visine kada se zaljubimo? Ili svako od nas ima svoju meru i oblik najuzvišenijeg osećanja na svetu? Kanadski pisac Džon Alan Li istraživao je psihološke i sociološke aspekte ljubavi i seksualnosti, da bi saznanja do kojih je došao sažeo u knjigu "Ljubavni stilovi". Njegova ideja bila je jednostavna - želeo je da nam približi način ponašanja zaljubljenih "glava" kako bi svako od nas prepoznao sebe i otkrio zašto baš tako deluje kada zavoli.

Povezane vesti

Da je njegov pristup zanimljiv i drugačiji od onih na koje smo navikli, slaže se klinički psiholog i konstruktivistički psihoterapeut Leonora Pavlica, koja nam je pomogla da protumačimo na šta je tačno Li mislio kada je govorio da postoji nekoliko vrsta ljubavnih stilova.

- Ovde ne treba neoprezno zaključiti kako je njihov broj konačan, kao što je slučaj sa horoskopskim znacima - kaže Pavlica. - Li polazi od ideje da takvih stilova ima neograničeno mnogo, jer od svega nekoliko bazičnih možemo da izvedemo mnoštvo njihovih kombinacija. Razumevajući karakteristike različitih stilova, možemo da zaključimo kojoj specifičnoj kombinaciji sami pripadamo. A, isto to možemo da sprovedemo i u slučaju partnera.

Sagovornica "Života plus" objašnjava da ako se time rukovodimo, postaje nam jasnije šta emitujemo svojim ljubavnim ponašanjem, sa kakvim očekivanjima ulazimo u partnerski odnos i kakva su, s druge strane, očekivanja i potrebe dečka/devojke.

- Razumevajući svoju i istovremeno se stavljajući u poziciju partnera, možemo da dobijemo korisne ideje kako da izbegnemo tipične "nagazne mine" u odnosu, kao i na koji način veza treba da se razvija i menja - tvrdi psiholog.

Koliko ima bazičnih boja na svetu, toliko je i osnovnih ljubavnih stilova - insistira Džon Alan Li. Njegova metafora ljubavi je trobojna, pa priznavajuću samo crvenu, žutu i plavu boju, prepoznaje isto toliko primarnih ljubavnihstilova - Eros, Ludus i Storge. Kombinovanja su, naravno, moguća.

- Kao što se sve ostale boje dobijaju kombinacijom tri osnovne, tako su i sve druge vrste ljubavi izvedene od tri primarne. Zato te novonastale kombinacije Li i naziva sekundarnim ljubavima, baš kao što su i narandžasta i zelena sekundarne. Postoje čak i ljubavi trećeg reda, poput tercijarnih boja, kao što je smeđa - objašnjava Pavlica.

Ukoliko težite za savršenim partnerom ili vam je blizak pojam ljubavi na prvi pogled, trebalo bi da se vaše ponašanje u vezi podvodi pod - Eros.

- Ovakva ljubav, čijem su imenu kumovali stari Grci, bazirana je na idealu lepote. Težnja za savršenstvom je dominantna. Ali, što je tačnije određena predstava idealnog ljubavnika, time je manja verovatnoća da će osoba pronaći zadovoljavajućeg partnera. Čak i neznatna fizička mana partnera erotskog ljubavnika može da podstakne da prekine vezu. Ovaj tip je, zbog učestalosti promašaja u erotskojljubavi, navikao kako da stavi tačku na odnos, a da se pritom niko psihički ne slomi. On nastavlja potragu u nadi da će jednog dana pronaći idealnu lepotu - tumači psiholog i dodaje da pripadnici Erosa često sa svojim bivšima ostaju prisni prijatelji.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj