Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se još uvek nije pojavila prava ljubav: 8 koraka za oslobađanje straha od odbacivanja

Da li sabotirate svoju ljubavnu sreću - evo kako da se oslobodite strahova iz prošlosti i započnete stabilnu romantičnu vezu!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da bi ljubavniodnos bio skladan, partneri moraju pre svega biti u stanju da vole i veruju jedno drugome. Moraju osećati da su jedno drugom potrebni i da se podržavaju. Ako ste bili iznevereni, pomisao da vam je neko potreban može biti zastrašujuća. Možda se bojite da zavisite od partnera, a niste svesni izvora tog straha. Postizanje međuzavisnosti u odnosu je moguće, ali zahteva vreme i nameru. Ljubav je nesigurna jer partner vas može ostaviti bez upozorenja, prevariti vas ili prestati da vas voli.

Povezane vesti

Nesvesni strah od odbacivanja može biti uzrok sabotiranja odnosa ili ostajanja u autodestruktivnom odnosu – možda toga niste svesni.

Stručnjak za odnose doktor MargaretPaul piše: "S obzirom na to da ljudi privlače jedni druge ukoliko dele isti nivo povređenosti ili im je zdravlje isto, tako i strah jedne osobe od predavanja u ljubavi može da odražava strah njenog partnera."

Kod mnogih, strah od intimnosti može se pretvoriti u testiranje odnosa izborom partnera koji je pogrešan za vas ili igranje na sigurno – stvaranjem distance.

Psiholog i autorka doktor Lisa Firestone kaže: "Ništa ne budi stare rane kao bliski odnos. Naše odnose, više nego išta drugo, zamućuju osećanja iz prošlosti. Naš mozak je preplavljen istim neurohemijskim procesima u obe situacije.“ Ona tvrdi da način na koji se vezujemo za osobu, formiran u ranom detinjstvu, utiče na izbor partnera i dinamiku odnosa. Na primer, stil sigurnog vezivanja postaviće temelje za zdravi odnos, dok će se neko ko ima stil teškog vezivanja, možda plašiti odbijanja partnera.

Svaki odnos nosi neki rizik, pa ipak to su rizici vredni truda. Sledeći koraci će vam pomoći da ostavite prošlost za sobom i ostvarite srećnu i trajnuvezu.

1. Osvestite svoju prošlost

Ako ste u detinjstvu bili skloni da udovoljavate drugima, možda vas privlače partneri za koje osećate da treba da ih popravljate i menjate. Saznajte više o tome kako su nezdravi obrasci vaših roditelja uticali na vaše izbore partnera.

2. Prihvatite svoj deo odgovornosti u dinamici odnosa

Na primer, ako ste imali iskustvo nepoverenja, pokušajte otkriti koliko vaših osećanja se zasniva na sadašnjosti, a koliko na prošlosti. Prirodno je da svako vidi svoj način razmišljanja kao poželjan i uveren je da se partner treba promeniti, a pritom je lako zanemariti svoj uticaj u odnosu.

3. Vežbajte da budete ranjivi u malim koracima

Izražavajte svoje misli, osećanja i želje na jasan način uz uvažavanje druge osobe. Pokušajte da ne hodati po jajima niti gurate negativna osećanja pod tepih jer, ako se oni ne izraze i reše, dovešće do ogorčenja.

4. Odbacite ulogu žrtve i počeće da se događaju pozitivne stvari

Kada sebe vidite kao žrtvu, vaša dela potvrđuju negativan pogled na sebe. Umesto toga, fokusirajte se na snage koje su vam do sada pomagale u životu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj