Andrea je uspešna mlada žena koja ima problema s pronalaženjem partnera. Teško se zaljubljuje, čak misli da nikada nikoga i nije istinski volela. Muškarci koji je ne privlače ludi su za njom, a oni za koje je ona zainteresovana od nje beže. Osim toga, nikako ne može da se zamisli u ulozi majke. Misli da sve to, možda, ima veze s okolinom u kojoj je odrasla: kao dete, naime, nije dobijala dovoljno ljubavi i zaštite. Mirka je pitala kako može da se reši svojih blokada.

Detinjstvo ima veliki uticaj na način vezivanja koji razvijamo u odnosima, a kontekst u kom odrastamo uveliko definiše naše obrasce ponašanja. Energija, ljubav i podrška koje primamo kao deca uče nas i pokazuju kako ćemo to preneti bliskima u svojim odnosima kao odrasli ljudi. Činjenica da u svojoj porodici sve to niste dobili, ili ste dobili manje nego što ste očekivali, predodredila je vašu percepciju odnosa.

Energetski uzorci emocija koje ste osećali dok ste bili dete ostali su zapisani u vašem telu i ono te uzorke vezuje za pojam odnosa. Ti energetski uzorci aktiviraju se kad ste u situaciji u kojoj biste mogli da uspostavite potencijalni odnos i oni podsvesno utiču na vaš izbor.

Zašto se dešava da vas privuče „pogrešna“ osoba — osoba s kojom nije moguć harmoničan odnos? Odgovor je u tome da se sa tom osobom u blizini ponavlja energija slična onoj koju ste kao mali zapamtili pod pojmom ljubavni odnos.

Ipak, kako se ta informacija zapisala u vama dok ste bili dete, tako se i nova informacija može uvesti i zameniti onu koja vas ometa na putu do srećnog cilja. Različitim tehnikama duboke energetske relaksacije ili meditacije, u kojima postižemo visok nivo isključenosti uma i izuzetno snažnog protoka energije kroz telo, možemo da harmonizujemo naše zapisane obrasce i automatski počinjemo da se ponašamo drugačije i da privlačimo drugačije ljude.

U novije vreme naučnici nalaze sve više dokaza koji idu u prilog izrečenom. Na primer, razvija se nova grana genetike — epigenetika, koja proučava delove gena na koje možemo da utičemo načinom života, spavanjem, hranom itd., dok se donedavno smatralo da je genetski zapis nepromenjiv, dakle, da se program ćelije ne može svesno izmeniti.

Drevna metoda koju i sam podučavam govori o tome da energetskim radom na sebi život možemo potpuno da harmonizujemo i na taj način promenimo svoje životne rezultate.PageBreak

Emocionalni obrasci
Shutterstock emocionalni_obrasci_2

Skok u nepoznato

Dakle, slično kao što možemo da treniramo telo u nekom sportu, različitim i naoko nevezanim vežbama, tako i vi možete da „naučite“ da se zaljubljujete u „prave“ tipove muškaraca, tipove koji će s vama ostvariti harmoničan odnos, i to ne vežbama koje će uključivati samo stajanje ispred ogledala i izgovaranje da zaslužujete harmoničnu ljubav (iako je i to važno!) već i s tom naoko nepovezanom vežbom energetske relaksacije.

I nemojte se obeshrabriti ako odmah ne počne da vam se sviđa neko ko će vam i uzvratiti. Svakodnevno vežbajte energetsku relaksaciju na svom telu da biste mu povećali kapacitet energije. Što više energije imamo, to je pozitivniji rezultat našega života uopšte.

S druge strane, biti majka ili otac za svakoga je podjednako zastrašujući koncept ako o njemu počnemo da razmišljamo. Delovaće banalno, ali pre nego što prvi put skočimo u vodu, počnemo li da razmišljamo o skoku, uhvatiće nas strah kojeg ćemo se teško rešiti razmišljanjem. Skok i gotovo!

I tu opet dolaze do izražaja stečena znanja dok smo bili mali. Ako smo na energetskom nivou primili informaciju od roditelja da je roditeljstvo nešto što je teško — ako su se oni osećali neadekvatno za tu ulogu, čak i ako nisu to pokazivali, takva informacija se, takođe, beleži u nama.

Za trudnoću i ulogu majke možete se pripremiti tako da uravnotežite telo i svakodnevno radite na svojim odnosima kako biste zaista počeli da uživate u životu. Uživanjem i radovanjem životu i njegovim rezultatima, ma kako ispočetka neznatni bili, i vaše energetsko telo će procvetati. A uskoro bi u taj rajski vrt mogao da dođe i neki princ koji će u srcu nositi samo vaše ime.

Pitanja za našeg energetskog stručnjaka Mirka Vragovića šaljite na sensa@adriamedia.hr s naznakom „za Mirka“.